Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
više od 250 filmova

Noć hrvatskog filma i novih medija 14. lipnja na 17 lokacija u Hrvatskoj

Noć hrvatskog filma
Foto: Noć hrvatskog filma
1/2
09.06.2014.
u 14:05

Filmski program u svim kino dvoranama počinje u 18 sati, osim u zagrebačkom kinu Europa gdje će se održati svečano otvorenje 'Noći hrvatskog filma i novih medija'.

Prva 'Noć hrvatskog filma i novih medija'  održati će se 14. lipnja 2014., na 17 različitih lokacija  diljem Lijepe naše. U 8 gradova u jednoj će se večeri prikazati više od 250 filmova - počevši od 14 DIGITALNO RESTAURIRANIH HRVATSKIH FILMSKIH KLASIKA, jednog od najgledanijih domaćih filmova u povijesti, “ljubavne komedije s pjevanjem” – TKO PJEVA ZLO NE MISLI, prvog hrvatskog cjelovečernjeg zvučnog filma LISINSKI iz 1944., preko novijih igranih filmova koji su ostvarili velik uspjeh na domaćim i inozemnim filmskim festivalima, najznačajnijih ostvarenja dokumentarnog i eksperimentalnog hrvatskog filma, sve do najpopularnijih animiranih i igranih filmova za najmlađe kao što su ČUDESNA ŠUMA, DUH U MOČVARI i KOKO I DUHOVI, ali i najnovijeg , DUH BABE ILONKE.

Dio programa bit će posvećen filmskoj glazbi, od njenih samih početaka do danas ulicom sjećanja vodit će vas CANTUS ANSAMBL svirajući neke od najznačajnijih skladbi napisanih za film: TKO PJEVA ZLO NE MISLI, BITKA NA NERETVI, VLAK U SNIJEGU, GLEMBAJEVI, BALTAZAR... 

Osim toga, 'Noć hrvatskog filma i novih medija' u Zagreb PREMIJERNO dovodi debitantski dugometražni film 19-godišnjeg Brune Mustića, studenta 1. godine FTV režije na ADU, mlade nade hrvatske kinamatografije – GLAZBENA KUTIJA u kojemu glavne uloge igraju Robert Kurbaša, Ana Gruica i Dara Vukić.

Filmski program specifičan za svaki grad

U karlovački ZORIN DOM, pulsko KINO VALLI, KRISTALNU KOCKU VEDIRINE u Sisku, osiječki CINEPLEXX, RUŽIČKINU KUĆU u Vukovaru i šetalište STARI GRAD u Požegi donosimo zabavu za cijelu obitelj, a u Zagrebu će se manifestacija održati na 9 lokacija, tj. Kino Europa, Dvorana Muller, Kino Grič, Kino Tuškanac, Centar za kulturu i obrazovanje Susedgrad, Cineplexx Centar Kaptol (2 dvorane) i Cineplexx City Center one East (2 dvorane), dok će filmoljupci u Splitu moći gledati filmove u dvije dvorane Cineplexxa.

Umjetnička voditeljica manifestacije, Irena Škorić, uz pomoć stručnih suradnika: Borivoj Dovniković – Bordo - selektor za animirani film, Branko Ištvančić - selektor za dokumentarni film, Željko Sarić - selektor za eksperimentalni film, Leila Topić - selektorica za nove medije, sakupila je ono najbolje od domaće kinematografije, i sastavila SPECIFIČAN FILMSKI PROGRAM ZA SVAKI GRAD UKLJUČEN U PROJEKT

Od igranog do eksperimentalnog - filmovi za svačiji ukus - besplatno!

Prvi dio programa posvećen je onima koji najranije moraju na spavanje - djeci. U 18 sati počinje projekcija animiranih i dugometražnih igranih filmova za djecu među kojima su klasici poput 'Čarobnjakovog šešira', ali i novi filmski hitovi poput Ištvančićevog 'Duha u močvari' i Kušanovog 'Koko i duhovi'. U 19:30 počinje polusatni program najboljih domaćih kratkih igranih filmova, a prvi blok dugometražnog igranog filma započinje u 20 sati. Slijedi pola sata animiranih filmova, zatim sat vremena dokumentarnih, a netom prije ponoći kada počinje drugi blok igranog filma, predstavit ćemo i najznačajnije eksperimentalne radove domaće kinematografije. 

Digitalizirani filmski klasici na velikom platnu

Prvi put će se u suradnji s Hrvatskom Kinotekom u jednoj noći javno prikazati na velikom platnu svih 14 digitalno restauriranih hrvatskih filmskih klasika: VUK SAMOTNJAK, BREZA, LISINSKI, U RALJAMA ŽIVOTA, TRI ANE, SJENKA SLAVE, TAJNA STAROG TAVANA, MAKEDONSKI DIO PAKLA, KAPETAN MIKULA MALI, LJUBAVNA PISMA S PREDUMIŠLJAJEM, IDU DANI, ATENTAT U SARAJEVU, CRNE PTICE, CIGULI MIGULI.

Svečani program otvorenja - kino Europa- besplatno!

Filmski program u svim kino dvoranama počinje u 18 sati, osim u zagrebačkom kinu Europa gdje će se održati svečano otvorenje 'Noći hrvatskog filma i novih medija'. U 20 SATI započinjemo s prvim dijelom programa posvećenom filmskoj glazbi, koncertnim nastupom CANTUS ANSAMBLA, jednog od najboljih hrvatskih ansambala specijaliziranog za izvedbu širokog raspona suvremene glazbe koji će nas odvesti na zanimljivo i opuštajuće putovanje kroz povijest hrvatskog filma. 

Na pozornici kina - spajanje glazbe i filma

Stilski vrlo šarolika, pod utjecajem raznih stilova klasične glazbe, jazza, mjuzikla, operete, popularne glazbe; filmska glazba nastoji dvjema umjetnostima dati gotovo jedinstvenu mogućnost da zažive zajedno u jednom djelu, što nije nimalo lak zadatak. I upravo ćete u sklopu otvaranja manifestacije Noć hrvatskog filma i novih medija imati prilike čuti neka od antologijskih djela hrvatske filmske glazbe u izvođenju Cantus Ansambla, a u aranžmanu FRANE ĐUROVIĆA, kao svojevrsni glazbeni presjek OD NJENIH SAMIH POČETAKA PA SVE DO DANAŠNJIH DANA, u kojoj je prikazano majstorstvo i invencija autora, čija je filmska glazba ostavila značajan trag postavši upamćena sve do danas.

Najbolje od hrvatske animacije

Potom slijedi projekcija jedinog hrvatskog OSCAROM NAGRAĐENOG ANIMIRANOG FILMA – SUROGAT, te kratkog filma koji priča priču o stvaranju animiranog filma 1001 CRTEŽ. Prije kratke pauze Zagrepčani će imati priliku pogledati i retro dokumentarne filmove o Zagrebu, dok u 22 sata počinje blok najboljih dokumentarnih i kratkih igranih filmova popraćen ponoćnom projekcijom digitaliziranog filmskog klasika TRI ANE- priče o potrazi jednoga oca za kćerkom izgubljenom u ratu.

Novi mediji

Na pitanje ŠTO JE MEDIJSKA UMJETNOST? zapravo je nemoguće dobiti precizan ili jednoznačan odgovor. Razloga je mnogo upravo zbog teškoća prilikom određivanja što je novo u sve bržem razvoju tehnologija i medija. U DVORANI MULLER KINA EUROPA prikazivati će se radovi autora koji su se tijekom posljednjih desetak godina istaknuli na domaćoj i međunarodnoj sceni, s fokusom na RADOVE KOJI SE KRITIČKI ODNOSE PREMA VLASTITOM FILMSKOM ILI VIDEO MEDIJU. Uz to, u središte interesa stavili smo radove koji na inovativne načine izazivaju uvriježene narativne postulate, postavljaju pitanja o vrijednosti dokumentarnog iskaza, rekontekstualiziraju, prisvajaju ili sempliraju pronađenu video odnosno filmsku građu ili pak eksperimentiraju s uobičajenim filmskim postupcima. 

Filmska tribina: Hrvatski film između umjetnosti i publike?

Voditelji tribine: BOŠKO PICULA, DANIEL RAFAELIĆ

Nasuprot uvriježenom mišljenju da hrvatska kino publika, uz malobrojne iznimke, izbjegava suvremeni hrvatski film, početak aktualnog desetljeća donio je niz hrvatskih filmova koji su u domaćim kinima postigli zavidnu gledanost. Jesu li ovi žanrovski i autorski različiti filmovi (komedije, filmovi za djecu i mlade, romantične drame,...) uistinu vjesnici novog odnosa između hrvatske kinematografije i publike ili je u pitanju samo kratkotrajna promjena dugotrajnog trenda? Gdje je danas hrvatski film između stalne potrebe za umjetničkom evaluacijom i nužnosti dobre komunikacije s hrvatskom kino publikom? Na ova pitanja u sklopu tribine Hrvatski film između umjetnosti i publike? odgovaraju redatelji Vinko Brešan i Lordan Zafranović, zatim glumica Marija Škaričić, filmska kritičarka Diana Nenadić te filmski producent Stanislav Babić. Voditelji tribine su povjesničar filma Daniel Rafaelić i filmski kritičar Boško Picula. 

Zagrebačka premijera filma Glazbena kutija 19-godišnjeg Brune Mustića

Iznimno nam je drago najaviti da će u organizaciji 'Noći hrvatskog filma i novih medija' biti premijerno prikazan film 'GLAZBENA KUTIJA' mlade nade hrvatske filmske industrije – Brune Mustića. Priča je to o odrastanju i prihvaćanju koju gledate kroz oči 17-godišnje junakinje koja u bjegu od obiteljskih, školskih i ljubavnih problema mir pronalazi u bakinoj napuštenoj kući i jednoj glazbenoj kutiji – najdražoj uspomeni. 

Manifestaciju je podržalo Ministarstvo kulture RH, a održat će se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića. Partneri: Hrvatski državni arhiv - Hrvatska Kinoteka, Jadran film,Cineplexx, HDS, Croatia film, Hrvatski filmski savez, Zagreb film. Ulaz na sva događanja je besplatan. 

>> Na prvoj 'Noći hrvatskog filma i novih medija' 250 filmova – besplatno!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije