Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ITEKAKO ZASLUŽENA ČAST

Ni grof Dracula niti grof Dooku nego sir Christopher

15.06.2009.
u 12:29

Dok je bio na terenu u Novom Meksiku, snimajući horor-film za obnovljenu produkciju Hammer, legendarnom glumcu Christopheru Leeju iskazana je najveća počast: na ovogodišnjem popisu "birthday honors", kad se u povodu rođendana kraljice Elizabete II. dodjeljuju odličja i plemićke titule, on je uvršten na popis za plemića, i odsad će biti sir Christopher Lee.

Još se ne zna kako je 87-godišnji glumac reagirao na tu vijest, jer je kao vrhunski profesionalac u poslu kojim se bavi već više od šezdeset godina potpuno posvećen onome što mora obaviti pred kamerama, te zasad nije dao nikakve izjave za javnost. Osam godina nakon odličja CBE (Commander of the British Empire), Lee je imenovan plemićem – a i inače u njegovim žilama teče dosta plave krvi; puno ime mu je Christopher Frank Carandini Lee, i njegova majka bila je grofica Estelle Marie Carandini di Scarzano, čiji je djed zbog političkih proganjanja emigrirao u Australiju gdje su Carandinijevi osnovali prvu operu.

Nakon službe u Drugome svjetskom ratu gdje je bio obavještajac u RAF-u, a detalji njegove vojne karijere (koja ga je dovela i na našu obalu) još su uvijek vojna tajna, Lee je glumačku karijeru počeo kao statist u Olivierovu "Hamletu", dok je najveću slavu stekao kao grof Drakula u nizu horor-filmova za Hammer Films šezdesetih i sedamdesetih. U to vrijeme bez mnogo specijalnih efekata, bilo je iznimno bitno što je snažni i visoki (1,95 m) Lee mogao vampirovu žrtvu podići u naručje i nositi je.

Brojne su uloge koje je Christopher Lee sjajno odglumio, a u svojoj bogatoj karijeri "zaobišao" je samo dva uspješna filmska serijala, onaj o Tarzanu i "Zvjezdane staze", u svemu drugom je glumio. Njegov daljnji rođak (i partner za golf) Ian Fleming htio ga je za ulogu negativca "Dr. Noa" u prvom filmu o Jamesu Bondu, ali dogovor nije postignut; zato se desetak godina kasnije Lee ipak sukobio s agentom 007 kao Francisco Scaramanga u "Čovjeku sa zlatnim pištoljem". Najdraže uloge su mu ona Muhammada Alija Jinaha, osnivača Pakistana, u filmskoj biografiji, i ona lorda Summerislea u "Čovjeku od pruća" (originalu iz 1973., ne onom očajno lošem remakeu s Nicolasom Cageom): Summerislea je glumio besplatno, a s istim redateljem upravo se priprema snimiti polunastavak a poluremake tog filma, "Cowboys for Christ".

Veliki ljubitelj "Gospodara prstenova", Lee je svojedobno upoznao i samog profesora Tolkiena, i odavno je želio odglumiti Gandalfa u filmskoj adaptaciji. No, kad je taj roman konačno ekraniziran, Lee je već bio u podmaklim godinama, te se morao zadovoljiti manje zahtjevnom ulogom Sarumana. Nakon Jacksonove trilogije, mlađe generacije upoznale su Leeja i kao bivšeg viteza jedija grofa Dookoa u prednastavcima "Ratova zvijezda".

Nakon toga je umjesto zaslužene mirovine taj velikan glume nastavio nizati uloge kao na tekućoj vrpci; bio je Jabberwocky u "Alici u zemlji čuda" Tima Burtona, trenutačno snima za Hammer, a i dogovoren je glumački duet s Colinom Farrellom u novom filmu Danisa Tanovića. No, bosanski oskarovac dogovorio je "običnog" Christophera Leeja, a u njegovu filmu glumit će – sir Christopher.

A ako J. J. Abrams snimi još koje "Zvjezdane staze", valjda će se u njima pored kamea za Williama Shatnera naći i uloga za Christophera Leeja. Još kad bi se i neki novi film o Tarzanu snimao, sir Christopher bi mogao upotpuniti svoju kolekciju uspješnih filmskih serijala...

Christopher Lee opet glumi za Hammer Productions!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije