Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Snimanj iduće godine

Film o Anti Gotovini lišen je politike, a premijera je 2018.

07.09.2016., Zagreb - U dvorani Programskog vijeca HRT-a potpisan je ugovor za igrani film General.  Ugovor su potpisali VD ravnatelj HRT-a Sinisa Kovacevic i producent filma Andrija Vrdoljak. Sinisa Kovacevic, Antun Vrdoljak, Natasa Janjic, Tarik Filipov
10.09.2016.
u 13:14

HRT je koproducent priče o Anti Gotovini i nakon filmske premijere na javnoj televiziji emitirat će se istoimena serija u osam nastavaka

Snimanje filma i serije “General”, u kojima će se govoriti o životu generala Ante Gotovine, počet će sljedeće godine na lokacijama od Tisnog do Afrike i Francuske te svih bojišnica na kojima se u Domovinskom ratu borio general Gotovina.

Premijera filma, kako doznajemo, očekuje se sredinom 2018., a serija od osam dijelova, neslužbeno doznajemo, planira se emitirati na HTV-u od rujna te godine.

Redatelj i scenarist Antun Vrdoljak i producent Andrija Vrdoljak jučer su potpisali ugovor sa Sinišom Kovačićem, v.d. ravnateljem HRT-a, koji je koproducent projekta. Antun Vrdoljak pisao je scenarij po knjizi Nenada Ivankovića “Ratnik, pustolov i general”, ali i sjećanjima samoga generala Gotovine, s kojim je proveo puno vremena.

Penelope Cruz kao Ximena

Generala će glumiti Goran Višnjić. Vrdoljak je potvrdio kako je plan da Penelope Cruz igra prvu Gotovininu suprugu Ximenu, a o drugim ulogama nije želio govoriti.

Osim Višnjića, u filmu će, između ostalih, igrati i Nataša Janjić, Tarik Filipović i Goran Navojec.

– Na ideju o filmu došao sam kad je general uhićen, jer sam naivno vjerovao da mu se tako može pomoći. Film ipak nema političke dimenzije da raspravljamo o tome tko ga je izručio i slično. Govorimo o životu jednog čovjeka koji je vrlo zanimljiv. Svaka godina njegova života posebna je priča. Nema američkih dramaturga koji bi mogli smisliti prizore iz života Ante Gotovine – kazao je Vrdoljak te dodao kako mu je stalo i da se konačno napravi i pravi film o Domovinskom ratu. Zbog toga će jedan od glavnih likova u filmu biti i general Janko Bobetko.

Život koji nije baš svetački

– Gotovina je osoba koja se ne viđa svaki dan. Kad se vratio iz zatvora, pitao sam ga zašto se odlučio za uzgoj tuna. Rekao mi je da mu je najvažnije osigurati djecu, a onda kupiti jedrilicu od 35 metara i sam oploviti svijet. Onda su se neki uvrijedili što ne želi biti predsjednik. Pa on nije čovjek koji će sjediti u uredu i primati goste – kaže Vrdoljak i dodaje:

– General Gotovina upućen je u scenarij, ali nije imao zamjerki i nije želio uzeti ikakav honorar za autorska prava. Najbolji izbor za ulogu Gotovine bio je Goran Višnjić jer je, izvrsno upućen u njegov život. S generalom je puno puta razgovarao, a bio je i na suđenju u Haagu. Pomalo i sliči na njega, jedino što je viši od generala. Suradnji s Vrdoljakom raduju se i glumci. Nataša Janjić s njim je surađivala na dokumentarnom filmu “Tito”.

– Velika mi je čast raditi s gospodinom Vrdoljakom jer na snimanju kod njega uvijek dobijete i malo predavanje o glumi i filmu – kazala je Nataša Janjić. Slično razmišlja i Tarik Filipović.

– Tonči Vrdoljak je jedini redatelj s kojim bih radio i da ne znam ništa o projektu i ulozi. Motivator je poput Ćire Blaževića pa je svaki dan na setu s njim poseban doživljaj. Veselim se što glumim u filmu o generalu Gotovini, kojeg sam imao čast i upoznati i koji se pokazao kao prava vertikala i u ratu i u miru. Pogotovo mi se sviđa što je imao život koji nije baš svetački. Zato mi je još draži – kaže Filipović. 

>> Antun Vrdoljak: Snimat ću film o Anti Gotovini!

Komentara 5

AR
aristip
08:48 11.09.2016.

Ako će to biti tako dobar film zašto ga ne rade privatnici a ne HRT. HRT je u svemu tome posrednik koji treba novac građana preusmjeriti u privatne džepove prije svega džep Antuna Vrdoljaka. Nikako da se riješimo tog imoćaninaa i njegovog izvlačenja novca građana preko HRT-a. Dokle više !!?

Avatar slaven0
slaven0
04:03 11.09.2016.

Bas me zanima kako ce Vrdoljak film o Gotovini lisiti politike... Nije da cu gledati jos jedan "silovanje-rakija-kalasnjikov" isprd*ak hrvatske filmske industrije...

DU
Deleted user
11:07 12.09.2016.

A kad počnije snimanje filma o Stipetiću.....ili pazi ...film o Zuluu i Milenku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije