Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPEL GM pregovara s Magnom, no spreman je i na druge ponuđače

Fiat i dalje zainteresiran za Opel

14.06.2009.
u 15:38

General Motors nastoji završiti pregovore s Magnom oko prodaje Opela, ali je u slučaju potrebe otvoren i za razgovore s drugim ponuđačima, rekao je šef GM-a Fritz Henderson.

– Još uvijek pregovaramo, ali nemamo ekskluzivan dogovor s Magnom, tako da možemo slušati i druge ponuđače – izjavio je Henderson nakon saslušanja pred Kongresom u petak.

Ipak, analitičari koji prate događanja oko Opela ne vjeruju da itko drugi može ponuditi odgovarajuću alternativu u odnosu na dogovor s Magnom. Podsjetimo, njemačka je vlada prošlog mjeseca osigurala 55 milijuna eura kako bi pomogla Magni i njezinu partneru ruskoj banci Sberbank da kupi Opel, čime bi oni došli u posjed 55 posto dionica tog poznatog njemačkog proizvođača.

Magna je nadmašila ponude Fiata, privatne investicijske grupe RHJ International te kineskog proizvođača Beijing Automotive Industry Corp. koji u Kini proizvodi Hyundaieve i Mercedesove automobile. No, prošlog je tjedna šef Fiata Sergio Marchionne ponovio interes Fiata za preuzimanje Opela.

– Interesa još uvijek imamo, ali to sada ne ovisi o nama – rekao je. Magna bi trebala dobiti 20 posto, a ruski Sberbank (banka u državnom vlasništvu) 35 posto dionica Opela. Prema dogovoru, GM bi zadržao 35 posto dionica, a 10 posto bi otišlo na 55.000 zaposlenika GM u Europi. Vlada u Berlinu se, u sklopu tog dogovora, složila da odobri 1,5 milijardu eura kako bi zaštitila Opel od posljedica zahtjeva za bankrot koji je GM podnio u Americi.

Želite prijaviti greške?