Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Europska komisija do 2010. dovodi brzi internet u svaki dom

broad-txt.jpg
import
29.09.2008.
u 09:35

Europska unija razmišlja širokopojasni internet učiniti dostupnim svim kućanstvima jer smatraju da bi to trebala postati "osnovna blagodat" u kojoj bi svaki građanin EU morao moći uživati. Ubrzan razvoj interneta i usluga doveo je do promjene u shvaćanju osnovnih telekomunikacijskih usluga u koje će odsad spadati i širokopojasni tj. brzi internet.

- Brzi internet je "putovnica" za informacijsko društvo i osnovni pokretač gospodarskog razvoja. Zato takav pristup internetu namjeravamo omogućiti svima i nadamo se da ćemo to uspjeti do 2010 - rekla je Viviane Reding, povjerenica EU za informacijsko društvo i medije.

Brzi internet kao osnovna potreba
Europska komisija odsad će zahtijevati da svaki građanin Europske unije ima mogućnost dobiti osnovne telekomunikacijske usluge u koje će uskoro spadati brzi internet. Osim interneta, u osnovne usluge spadaju još telefonski pozivi u zemlju i inozemstvo te usluge za ljude s posebnim potrebama i siromašne.

Statistike kažu da brzi internet koristi 36 posto kućanstava u EU. Taj bi se broj mogao značajno povećati nakon što na snagu stupe nove mjere. Kvaliteta telefonskih linija morat će se povećati kako bi internet funkcionirao što bolje. U Velikoj Britaniji je još uvijek na snazi zakon po kojem su operateri obvezni omogućiti minimalnu brzinu interneta od 28,8 kilobita po sekundi što odgovara tzv. dial-up internetu.

Poteškoće s infrastrukturom
Telekomunikacijska infrastruktura u državama Europske unije ipak će se morati poboljšati jer rijetke su zemlje u kojima cijela populacija može dobiti brzi internet. To je moguće jedino u Danskoj, Luksemburgu i Belgiji, a najlošije je stanje u Rumunjskoj samo 60 posto ljudi može dobiti pristup širopkopojasnom internetu. U Njemačkoj i Italiji gotovo 12 posto stanovništva još nema pristup širokopojasnom internetu.

(A.Be.)

Želite prijaviti greške?