Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivan Perišić

Kako je nastao najbrži ‘biciklist’ u Europi

Hrvatska - Češka
Foto: Reuters
1/7
19.06.2016.
u 18:23

Ponosni smo na činjenicu da Hrvati u ovom trenutku imaju vlasnika jednoga od tri najbrža europska bicikla: Portugalac Cristiano Ronaldo, Velšanin Gareth Bale i – omiški mlažnjak Ivan Perišić (27)

Briljantan nogometaš, omiljeni dečko među suigračima i navijačima, brižni otac i sin. Sve je to naš novi heroj Ivan Perišić

Ponosni smo na činjenicu da Hrvati u ovom trenutku imaju vlasnika jednoga od tri najbrža europska bicikla: Portugalac Cristiano Ronaldo, Velšanin Gareth Bale i – omiški mlažnjak Ivan Perišić (27), brzanac iz naselja Čisla čiju je moć najbolje oslikao HTV-ov komentator Joško Jeličić.

– Samo čekam kad će Perišić probiti stranu i sam sebi centrirati...

Ivan Perišić, uz Luku Modrića, najznačajniji je hrvatski reprezentativac unatrag dvije godine. Razarač čija silina, nogometno znanje i lucidnost doista mogu stati u istu rečenicu s najrazvikanijim krilnim igračima današnjice.

Briljantan nogometaš, omiljeni dečko među suigračima i navijačima, brižni otac. Ivana Perišića, naime, na svim utakmicama Europskog prvenstva prate supruga Josipa, ljubav iz srednjoškolskih klupa, i troipolgodišnji sinčić Leonardo, kao i mlađa sestra Anita, bivša tenisačica koja živi u Lilleu.

Ali, kako je uopće nastao jedan od najbržih bicikala u Europi, "jurilica" koju si je poželio novi trener Chelseaja, talijanski izbornik Antonio Conte...

Tata je davao potporu

Vraćamo film dvadesetak godina unatrag, u Ivanov rodni Omiš, gdje je sinov bogomdani talent prvi prepoznao njegov otac Ante, inače bivši košarkaš. Ante Perišić u ranoj je fazi sinova odrastanja, dok je Ivan počinjao trenirati u NK Omišu, angažirao privatnog trenera koji će individualnim radom nadograđivati njegov talent.

Branko Šušnjara radio je s Ivanom Perišićem od njegove 9. do 15. godine.

– Naravno da je otac stajao iza Ivana, davao mu potporu, omogućivši mu svojim ulaganjima sve uvjete za razvoj, ali ključna je ipak bila ta neviđena Ivanova volja za rad, iako je bio još dječak. Ivan Perišić nikada nije imao slobodno ljeto. Dok su se druga djeca kupala, on je mukotrpno trenirao. Ne znam je li godišnje imao 10-15 slobodnih dana, tolika je bila njegova volja – priča nam Branko Šušnjara.

Vraćamo se opet famoznome "biciklu", tko ga je naučio?

– A tko bi ga naučio, Branko Šušnjara, eto tko! Dribling je individualna stvar, pa iako Ivan u sebi ima taj izbačaj u prvom koraku kakvoga posjeduje malo koji nogometaš, puno smo radili na tome. Ja to, vozačkom terminologijom, nazivam prebacivanjem iz treće u četvrtu brzinu. No, nemam pravo zasluge za Ivanov razvoj pripisati samo sebi, jer značajan je u tome udio i Zorana Vulića, a posebno poglavlje zaslužuje kondicijski stručnjak Frane Žuvela, koji je s Ivanom radio na početku karijere pomažući mu otkloniti problem spuštenih stopala – dodaje Šušnjara, koji je s Perišićem radio na igralištu NK Omiš, a poslije i u Splitu, kada je Ivan postao Hajdukov igrač.

Nažalost, Perišić nije upisao ni jedan službeni nastup za Hajduk. Napustio je Split kao 16-godišnjak.

Jednom je zgodom Branko Šušnjara umalo i glavu izgubio bdijući nad Perišićevom karijerom.

– Pratio sam Ivanove nastupe za Hajduk na turnirima, analizirajući njegove izvedbe kako bih mogao s njim raditi na nadogradnji. Vraćajući se iz Istre, kod Knina sam doživio nesreću. Automobil je bio potpuno smrskan, a ja sam se izvukao s lakšim ozljedama – nastavlja Šušnjara.

Gdje je nestao Ivan Ćorić?

Kaže kako je u Hrvatskoj poznavao sve igrače ‘89. godišta. Prisjeća se jednoga izvanserijskog talenta.

– U Hajduku je, zajedno s Ivanom, bio jedan Ćorić, Ivan Ćorić. Strašan potencijal, ali, nažalost, nije uspio. Zato što je, za razliku od Ivana, imao sve, i nije se imao potrebu ni volju truditi. Dok je Ivanova volja bila nevjerojatna. Zahvaljujući toj vrlini, on je i postigao sve ovo.

Bilo je, dodaje Šušnjara, i dječačkih, pubertetskih mušica. Te su krizice bile u nadležnosti oca Ante.

– Ako se Ivanu koji put nije dalo trenirati, a to su bile vrlo rijetke zgode, Ante Perišić znao je povesti sina na svoju peradarsku farmu: "Ili ćeš sa mnom skupljati jaja, ili ćeš trenirati!" – sa smiješkom prepričava Branko Šušnjara.

Ivan Perišić posebno je vezan za prijatelje iz djetinjstva, Duju Lelasa, kuma Franu Jurčevića, dečke koji odnedavno, uz Ivanovu potporu, u Omišu vode restoran La Fabbrica, u kojemu je i kuhar, Drago Šiša, Perišićev dugogodišnji prijatelj.

Poznato je da Ivan snagu crpi iz obitelji, supruge Josipe i djece, od kojih se nikada ne odvaja, ali postoji i jedna osoba iz sjene koja ima veliki utjecaj na sjajnoga nogometaša. Tetka Ana Perišić, sestra Ivanova oca Ante, voditeljica je splitskoga centra za hagioterapiju i kroz kontakte s njom Ivan dobiva neophodnu i za njega neprocjenjivu duhovnu potporu.

Komentara 9

MA
mariopermp1981
18:36 19.06.2016.

Ivane svaka cast naj bolji si

CC
CR7-CRO
19:16 19.06.2016.

Pa vjerovatno si i danas medju kokoskama dok je decko uzor mladima i jos uz to ekonomski osigurao i sebe i svoje. E to je razlika izmedju obicnih smrtnika koji ze kupaju na moru i onih koji su uporni i u znoju se kupaju!

JA
janko23
19:00 19.06.2016.

@CHOW: To je Vaša interpretacija, međutim, nije i jedina moguća. Isto je tako moguće zaključiti da je njegovu ocu bilo stalo da mali ne postane lijenčina, stoga i alternative treniraj/radi. Odakle Vam da je to zbog očeve ambicije? Ako to ponekad i jest slučaj, ne znači da je uvijek. Toliko.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije