Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sud EU

U Njemačkoj ste i tražite posao? Prva tri mjeseca nema socijalne pomoći

Merkel
Foto: DPA/PIXSELL
06.06.2015.
u 10:32

Njemačka ne smije uskratiti naknade a da prije toga ne pruži osobi priliku da dokaže poveznicu s tržištem rada u zemlji iz koje je došla

Hrvatski državljani koji dolaze u Njemačku tražiti posao nemaju pravo na socijalnu pomoć tijekom prva tri mjeseca boravka u toj zemlji. Proizlazi to iz prekjučerašnjeg mišljenja nezavisnog odvjetnika pri Europskom sudu pravde. Njemački propisi uskraćuju socijalnu pomoć dvjema skupinama državljana iz EU: onima koji u Njemačkoj stječu prebivalište samo na osnovi toga što traže posao (još ga nemaju), te prva tri mjeseca onima koji su dobili prebivalište u Njemačkoj, ali nisu ni zaposleni ni samozaposleni.

Nezavisni odvjetnik Suda Europske unije smatra da su ti njemački propisi u skladu s propisima EU o slobodi kretanja i nediskriminaciji. Ukine li njemačka vlada režim radnih dozvola za Hrvate, kao što se najavljuje da će ih ukinuti 1. srpnja ove godine, sudska praksa Europskog suda pravde služit će kao podloga njemačkim vlastima i za postupanje prema Hrvatima koji dolaze u Njemačku.

No, u istom mišljenju nezavisni odvjetnik Melchior Wathelet kaže da Njemačka ne smije u prva tri mjeseca uskratiti one vrste socijalnih naknada čija je svrha uključivanje osobe na tržište rada a da prije toga ne pruži osobi priliku da dokaže "istinsku poveznicu" s tržištem rada u zemlji iz koje je došla.

>> Od ulaska u EU zemlju napustilo 50 tisuća radnika

>> "Grci i Hrvati, imate preveliki apetit, a nemate što izvoziti"

Komentara 14

MA
marsovac
10:41 06.06.2015.

to nema nista direktno sa Hrvatima. Tako treba za sve i svakoga, najprije radi i zaradi i pokazi da si clan ovog Njemackog drustva a ne kao hrpa parazita koji znaju samo gdije je Njemacka i socijalni biro..........................Pokazite da su Hrvati posteni, hoce raditi i zele biti clan ovoga drustva........i jos jedna stvar postuj Njemca kakav takav je ti si dosao k njemu i vidjet ces da ce te prihvatiti i biti za tebe i uz tebe.

DU
Deleted user
11:24 06.06.2015.

pa ovo jednostavno nije istina ,,,, mojoj obitelji nakon mjesec i pol nudjena je socijalna pomoć ali sam ju odbio .... drugovi partizani u njemačku se dolazi raditi a ne tražiti socijalu

Avatar merytrogir123
merytrogir123
18:31 06.06.2015.

Kako uHrvakoj nema nikakve socijalne pomoci do zaposljenja ,alitu nema nikakvog medunarodnog suda nema pravo na posal onda nema prvvo na zivot Dica su am vec i ostarila a posla ni za lik , Kako da zive,??????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije