Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odluka Europskog parlamenta

Straža EU čuvat će po potrebi i granicu Hrvatske

europska unija
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/5
07.07.2016.
u 21:45

Oformit će se "europska granična vojska" koja će imati 1500 pričuvnih pripadnika koji bi čuvali vanjske granice Unije

Nova “europska granična vojska” doći će na granice Hrvatske procijeni li se da postoji opasnost od nekontroliranog ulaska migranata. Europski je parlament jučer prihvatio prijedlog Europske komisije o osnivanju nove agencije EU – Europske granične i obalne straže (EGOS) – koja bi brojila 1500 pričuvnih pripadnika koji bi na terenu mogli biti u tri dana te čuvala vanjske granice Unije.

Doduše, prvotni prijedlog da se oformi straža koja bi mogla intervenirati u članici EU ako se procijeni da ta država neadekvatno štiti vanjsku granicu, pa čak i ako ta država nije zatražila intervenciju, naišao je na neslaganje članica. Takav široki mandat i zadiranje u suverenitet države i kontrole granica nije imala nijedna europska agencija pa neće ni EGOS.

Kompromis je postignut tako što će država koja nedovoljno štiti granicu, a ne pozove europsku stražu biti de facto odsječena od ostataka EU uvođenjem graničnih kontrola. No i usvojeni prijedlog ipak daje formalnu mogućnost Komisiji da kao krajnju mjeru pošalje stražu u neku državu ako ova ni nakon opetovanih preporuka, upozorenja i ponude za pomoć ne kontrolira granicu i propuštanjem velikog broja migranata ugrozi Schengen.

Nova će agencija nadopuniti Frontex (agencija EU za upravljanje operativnom suradnjom na vanjskim granicama) koji se dosad, zbog ograničenog mandata, pokazao neučinkovitim. Središte nove agencije je u Varšavi, a u sastavu straže bit će oko 1500 časnika koje će po potrebi zvati.

Agencija će moći kupovati opremu, što Frontex nije smio, te je raspoređivati prema potrebi. Agenciji će na raspolaganje biti stavljeni tzv. hitni rezervni “pool” (skup) graničnih čuvara i tehničke opreme, kako je Večernji već javljao. Također, EGOS će pomagati u povratku imigranata.

Ideju o europskoj straži iznio je u rujnu prošle godine šef EK Jean Claude Juncker kazavši kako se vanjske granice moraju bolje štititi, posebice ako se želi sačuvati Europa bez unutarnjih granica. Na brzinu usvajanja prijedloga utjecala je migrantska kriza i kolaps kontrole vanjskih granica Italije i Grčke.

Prvi potpredsjednik EK Frans Timmermans i povjerenik za migracije Dimitris Avramopoulos kazali su da će EGOS zajamčiti europsko upravljanje granicama, utemeljeno na načelu da je sigurnost EU odgovornost koju dijele sve zemlje.

– Iako će članice zadržati suverenost te će nacionalni granični policajci i dalje imati ključnu ulogu u upravljanju granicama, europska granična i obalna straža služit će kao pričuva: u izvanrednim situacijama, kada se neka država članica ne bude mogla sama nositi sa situacijom, aktivirat će se straža – dodali su. 

>> Što hrvatski građani najviše očekuju od Europske unije?

Komentara 12

Avatar plimni_val
plimni_val
22:01 07.07.2016.

"Blago" onom koga drugi "čuva". Zamislite, "europska straža".

DA
Darko22
22:03 07.07.2016.

Europska vojska ? Ne hvala...EU počinje ozbiljno zvučati kao Jugoslavija v 2.0. A i što, zemlje članice ne mogu čuvati svoje vlastite granice ?

MM
mao.mio211
22:38 07.07.2016.

Kao što Frontex čuva granicu Italije. Treba što prije izaći iz EU jer će nas uništiti do kraja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije