Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Granični spor

Provođenje odluke arbitraže moglo bi paralizirati Sloveniju

Borut Pahor
Foto: Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL
1/2
03.01.2017.
u 22:00

Na presudu pripremiti EU i međunarodnu zajednicu jer bi provođenje moglo izazvati prijepore, kazao je Pahor

Na druženju s diplomatima slovenski predsjednik Borut Pahor i šef diplomacije Karl Erjavec poručili su kako će ove godine slovenskom politikom dominirati provođenje presude arbitražnog suda, koji – iako je Hrvatska izašla iz procesa – još vrijedi za Sloveniju te da se na nju treba pripremiti, ali i pripremiti EU i međunarodnu zajednicu, jer bi mogla izazvati prijepore slične onima kad je Slovenija blokirala Hrvatsku u pristupu EU.

– Svi oni koji vode ili predstavljaju Sloveniju i Hrvatsku trebali bi izbjegavati izjave ili postupke koji bi naše odnose pogoršali. Strategija koju vlada treba donijeti pokazat će može li Slovenija računati na mirno uređenje tog pitanja – kazao je Pahor te provedbu odluke nazvao “vrlo zahtjevnim projektom”.

Ako u toj strategiji Slovenija ne uspije, mogla bi se ponoviti situacija kakva je bila za slovenske blokade hrvatskih pregovora, što bi značilo da bi slovenska politika tim pitanjem bila preokupirana i paralizirana, dodao je.

– Od izuzetne je važnosti da sebe i Hrvate, EU, ali i cijelu međunarodnu zajednicu, pripremimo na situaciju u kojoj ćemo se naći nakon što arbitražni sud donese presudu – kazao je Pahor.

Šef diplomacije Erjavec kazao je da je Slovenija ojačala odnose sa susjedima, osim s Hrvatskom.

– Presuda će biti izazov i nadam se da ćemo ga prevladati, kako bismo jednom zauvijek taj spor skinuli s dnevnog reda – kazao je Erjavec.

Komentara 34

DG
dorian.gray.zagreb
02:16 04.01.2017.

Hrvati nikada nisu bili "piz.e" od ljudi niti su na pokvarene načine pokušali oteti tuđe. Valjda nas je zato karma nagradila najboljom zemljom u Europi. I naravno da sa hrvatskom nema popravka odnosa dok se ide u nekorektne svinjarije. Ipak Ipak su Hrvati elita Slavena....

Avatar FalusBonus
FalusBonus
12:39 04.01.2017.

Svi bi trebali izbjegavati izjave ili postupke, samo će Pahor cijelom svijetu govoriti istinu

LI
list68
08:33 04.01.2017.

Mlatimudane! Kao prvo ni sam ne znaš tko si i što si, odakle ti korijeni sežu. Drugo, za Hrvatsku nikakva "arbitraža", više nije u igri, zaboravi. A kao treće, nikada više neće vam uspjeti ono na "Svetoj Geri", a da prođete samo tako.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije