Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uoči ključnih izbora

Marine Le Pen na sastanku s europskim saveznicima iz ekstremno desnih stranaka

France's far right National Front political party leader Marine Le Pen reacts after delivering her speech as part of the National Front's annual May Day rally in Paris, France, May 1, 2016.   REUTERS/Charles Platiau
21.01.2017.
u 11:50

Na prvom službenom putu u Njemačku, Marine Le Pen susrest će se s Frauke Petry, predvodnicom desnog populizma u Njemačkoj.

Dan nakon inauguracije Donalda Trumpa, predsjednica Nacionalne fronte u Francuskoj Marine Le Pen danas se susreće u Njemačkoj s čelnicima stranaka krajnje desnice i europskim populistima koji se žele pokazati ujedinjenima prije nekoliko ključnih izbora u Europi.

Stotine prosvjednika na poziv lijevih stranaka i sindikata prosvjedovat će u Koblenzu protiv tog susreta. Njemački vicekancelar i predsjednik socijaldemokrata Sigmar Gabriel najavio je svoj dolazak.

Snage reda predvidjele su više od 1000 policajaca kako bi se izbjegli neredi.

Na prvom službenom putu u Njemačku, Marine Le Pen susrest će se s Frauke Petry, predvodnicom desnog populizma u Njemačkoj

Petry je supredsjednica Alternative za Njemačku (AfD), mlade stranke koja tvrdi da islam nije dio Njemačke i želi zabraniti gradnju džamija.

AfD je u punom je izbornom naletu od dolaska više od milijuna azilanata 2015., nakon odluke kancelarke Angele Merkel da im otvori vrata Njemačke.

Sastanak koji organizatori predstavljaju kao europski "kontra-summit", ilustrira ambicije tih političkih struja prije parlamentarnih izbora u Nizozemskoj polovicom ožujka, predsjedničkih u Francuskoj u travnju i svibnju te parlamentarnih u Njemačkoj krajem rujna.

Krajnja desnica i populisti nadaju se rekordnim rezultatima, s temama koje ih zbližuju: odbacivanje imigracije, islama, elita i Europe, uz "govore protiv sustava".

Kongres je organizirala skupina Europa nacija i sloboda Europskog parlamenta, koju su 2015. utemeljile krajnje desne stranke iz devet zemalja članica.

"Svatko od nas je jako povezan sa svojim suverenitetom, slobodama općenito", istaknula je Le Pen. "Vjerujem da nas okuplja odbacivanje linije ponašanja Europske unije."

Komentara 9

DU
Deleted user
12:46 21.01.2017.

Negativci, ako pitamo našeg dragog premijera.

Avatar neidemdalje
neidemdalje
23:38 21.01.2017.

Konačno kraj ove fašističke tvorevine...

DU
Deleted user
13:13 21.01.2017.

dobro došli u eu uzet čemo vam sve dok nam trebate biče te u eu a poslije na prosjački štap

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije