Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaokret udesno

Fillon ili Le Pen? Tko god bio, Francuska će poći stopama Trumpa

francuska
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
30.11.2016.
u 00:10

Na izborima u svibnju 2017. Francuzi će u drugom krugu birati između dvoje desnih kandidata koji kažu – multikulturizam je mrtav

Prije deset dana pobjeda Alaina Juppéa na stranačkim predizborima bila je praktički svršena stvar. Uoči prvog kruga ankete su se uglavnom koncentrirale na to hoće li za francuske republikance bolji kandidat biti Juppé ili pak bivši predsjednik Nicolas Sarkozy. Pri tome je glavni kriterij bio tko će od njih dvojice biti uspješniji u borbi protiv liderice Nacionalne fronte Marine Le Pen. Umjerenjak Juppé je puno bolje kotirao i slovio je kao kandidat koji može pobijediti Le Penovu. Na Françoisa Fillona tada nitko nije računao. No dogodio se preokret koji mnogi uspoređuju s pobjedom Donalda Trumpa u SAD-u ili pak s rezultatima britanskog referenduma o EU.

Kršćanski konzervatizam

Dan nakon što je postalo sigurno da će u utrku za Elizejsku palaču ući François Fillon, postalo je jasno da će se u drugom krugu predsjedničkih izbora gotovo sigurno naći Fillon i Le Penova, dvoje kandidata s krajnje desnog spektra. Prve procjene pokazuju da bi upravo Fillon mogao imati više šansi za pobjedu i da bi on, sa svojom konzervativnom političkom agendom proizašlom iz tradicionalnog katoličkog svjetonazora, mogao privući više birača od ultradesne, nacionalistički nastrojene Marine Le Pen.

U osnovi Fillon stoji desnije od Sarkozyja, a njegovo biračko tijelo je ono koje stoji iza tradicionalnog kršćanskog konzervativizma, ali im se nimalo ne sviđa ono što propovijeda Marine Le Pen.

Komentatori u Francuskoj sve ovo nazivaju novim reakcionarnim pokretom koji se zalaže za obnovu tradicionalnih vrijednosti, koji se protivi istospolnim brakovima, koji ne želi da Francuska bude multikulturalno društvo, a osobito se protive multikulturalnosti koja bi doseljenike muslimanske vjeroispovijesti poistovjetila s tradicionalnim katoličkim stanovništvom koje se zalaže za očuvanje obiteljskih vrijednosti. A to bi moglo biti vrlo slično onom biračkom tijelu koje je Donaldu Trumpu podarilo pobjedu na predsjedničkim izborima – bijelo, konzervativno, kršćansko i tradiciji okrenuto stanovništvo koje se u nekom trenutku osjetilo ugroženo i izolirano.

Ljevica bez šanse

Fillon već dulje vrijeme pokazuje da je upravo on političar koji svojim životom čvrsto stoji iza svih vrijednosti koje su na prvom mjestu katoličkim konzervativcima. U tom svjetlu zanimljiv je i podatak da su organizacije i udruge koje okupljaju ovu vrstu konzervativaca odradile za Fillona odličan posao – one su uoči predizbora putem društvenih mreža uspjele mobilizirati kritičnu masu birača koji su na kraju Fillona učinili pobjednikom i predsjedničkim kandidatom francuskih konzervativaca. U trenutku kada kandidat socijalista nema nikakve šanse za ulazak u drugi krug, Francuska ostaje prepuštena kandidatima krajnje desnice.

>> Njemački konzervativci upozoravaju na Trumpov efekt u Njemačkoj

Komentara 6

DU
Deleted user
08:44 30.11.2016.

Netko se boji desne struje u Europi jer više neće biti onih koji podržavaju terorizam u Sirij. Još da se smjeni Merkleicu sa nekim desnim kandidatom. Onda više neće biti lidera da vode " slobodan " Svijet

Avatar nekakav
nekakav
07:47 30.11.2016.

kad francuska promijeni smjer u kojem pogrešno ide već 20 godina, cijela europa će se zatresti. francuzi su ti koji mijenjaju europu, ne nijemci, englezi. sa politikom intregracije stranaca je završeno. strancima prijete malo veće promjene, uglavnom negativne. europski sudovidovi pravde i koječega će u prvom koraku to osuđivati, al onda slijede novi zakoni, koji priču okreću u drugom smjeru, pa će tako sada prihvaćena opća ljudska prava postati malo drugačija, stroža. nije prirodno, nikad nije bilo, da stranci imaju ista prava kao domicilno stanovništvo, kako god se žilavo kleli u ravnopravnost, ona ne postoji. ne može zapad haračiti bliskim istokom unedogled bez posljedica. sad je to svima jasno. umjesto suradnje, zapad je izabrao nasilno svrgavanje njima suprotstavljenih vlada. sad ima u svojem dvorištu nerede, ono što je izazivao kod drugih. naravno, sad se želi neprijatelje izbaciti iz zemlje. a što drugo rade svi ovim 'teroristi' u afganistanu, nego izbaciti iz zemlje okupatore? a i mi smo tamo okupatori. što radi hrvatska? daje zrakoplovnu bazu, koja bude centar za kažnjeničke pohode zapadnih specijalaca po sjevernoj africi, bliskom istoku. nije obrambenog karaktera, već napadačkog, agresivnog. i naravno, postaje legitimni cilj. a turizam inače jako voli terorističke napade. eto, egipat cvjeta nakon arapskog proljeća...

Avatar Maryo
Maryo
09:23 30.11.2016.

Lijevica NE valja, multikulturalnost ne vrijedi. Desnica je pravi izbor. Le Pen ja mislim da je bolji izbor od Fillon-a.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije