Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zakon unije

Kvote se ukidaju 31. ožujka, a lobisti upozoravaju na pad cijena koji ugrožava mljekare u Uniji

'22.10.2012., Djakovacki Selci - Mljekari u znak prosvjeda zbog cijena nece predavati mlijeko otkupljivacima nego ga besplatno dijele gradjanima.  Photo: Davor Javorovic/PIXSELL'
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
20.01.2015.
u 13:23

Ukidaju se kvote za mlijeko koje su u EU postojale još od 1984.

Kvote za mlijeko u čitavoj EU ukidaju se 31. ožujka, od kada će mljekari biti potpuno prepušteni tržišnim uvjetima, a Europski odbor za mlijeko (EMB) upozorava da su zbog očekivanog ukidanja kvota cijene mlijeka “u slobodnom padu” i poziva Komisiju da hitno poduzme mjere u obliku smanjivanja proizvodnje mlijeka za 2-3 posto.

To bi, smatra EMB, povećalo potražnju. No, Komisija nije sklona takvoj hitnoj mjeri i prije je odbijala donijeti propise koji bi služili kao sigurnosni mehanizam nakon 31. ožujka, kada više ne bude kvota. Kvote za mlijeko u EU postoje od 1984. s ciljem kontroliranja proizvodnje i stabiliziranja cijena mlijeka.

>> Komisija natjerala Hrvatsku i još 5 zemalja da tableta 'za dan poslije' ide bez recepta

>> EK se bori protiv uvođenja vinjeta u Njemačkoj jer bi diskriminirale strance

Ključne riječi

Komentara 6

TR
trunjo
17:43 20.01.2015.

Litra flaširane vode negazirane cca 4,50-5Kn,,, litra mlijeka 4,5-5kn.....Nevjerovatno....

RE
realisticki
08:50 22.01.2015.

Ovim člankom je napravljen skok između 1984, kada su unutar EU određene kvote sa ciljem kontroliranja proizvodnje i stabiliziranja cijena mlijeka, i 31. ožujka 2015, kada se te odredbe ukidaju. Ono što se je dogodilo u međuvremenu, odnosno zadnjih godinuu dana je prešućeno. Uplitanje EU u politiku izvan svojih granica, i podržavanje američke destabilizacijske politike protiv Rusije, te podržavanje i pomaganje Ukrajine, dovodi Europu u postojeću situaciju. Razvoj događaja se nastavlja sankcijama protiv Rusije, koja odgovara blokadom uvoza mlijeka i drugih poljoprivrednih proizvoda iz EU. Od 31. ožujka ti isti dobro plaćeni političari u Brysselu, prepuštaju proizvodnju mlijeka tržišnim uvjetima, po principu "brigo moja pređi na drugoga". Smanjivanja proizvodnje mlijeka za 2-3 posto, kako stoji u članku, nije niti blizu dovoljno da se stabilizira tržište. Samo Finska je 25-30 posto svojih mliječnih proizvoda izvozila u Rusiju, i trenutno proživljava veliku krizu u mljekarskoj industriji. Sve te sankcije i protu sankcije 2014. su došle u jesen kada je dio poljoprivrednih proizvoda već bio na ruskom tržištu. Ako se situacija ne promjeni, u ovoj godini udar na poljoprivredu u nekim članicama EU će biti ne snošljiv. Treba računati, da su na primjer Poljska i neke baltičke zemlje, u Rusiju prodavale poljoprivredne proizvode koji nisu dostizali EU norme, i nisu ih mogli prodat unutar EU. Ako unutar EU poljoprivreda oslabi, iz EU- fondova će trebati veći poticaj poljoprivrednicima, a taj novac će falit negdje drugdje.

Avatar EU afrodita
EU afrodita
17:41 20.01.2015.

najbolje bi bilo da ukinu birokrate u Bruxellessu, da malo olakšaju posao poljoprivrednicima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije