Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DUO 'TRUMAGE'

EU se boji osovine Trump – Farage

Zajednička fotografija Trumpa i Faragea ispred pozlaćenog lifta u Trumpovu tornju u New Yorku digla je živac mnogima u Europi
Foto: Twitter
1/4
15.11.2016.
u 23:30

Moramo prvo naučiti izabranog američkog predsjednika što je EU i kako funkcionira, a za to će trebati dvije godine, kaže Juncker

Nigel Farage možda je najomraženiji lik u institucijama EU u Bruxellesu, ali činjenicom da ga je izabrani američki predsjednik Donald Trump odabrao kao prvog europskog političara kojeg prima u neformalni posjet nakon izborne pobjede, Farage je možda upravo postao najomiljeniji u Trumpovoj Americi. Zajednička fotografija Trumpa i Faragea ispred pozlaćenog lifta u Trumpovu tornju u New Yorku digla je živac mnogima u Europi.

Večera iz ‘histerije’

– Ako je Trump želio izgledati kao državnik u Europi, primanje u posjet Nigela Faragea vjerojatno je najgore što je mogao učiniti – poručio je bivši švedski premijer Carl Bildt na Twitteru, gdje su mu neki uzvratili primjedbom da Trumpa vjerojatno ne zanima što misle pripadnici liberalne europske elite, baš kao što ga u kampanji nije zanimalo što misle pripadnici iste takve američke elite i establishmenta.

Dok je Farage u medijskim istupima uživao u upravo otkrivenoj ulozi glavnog posrednika u dramatično promjenjivim okolnostima na dvije strane sjevernog Atlantika, ministri vanjskih poslova EU na neformalnoj večeri u nedjelju u Bruxellesu pokušali su raspravljati o budućnosti europsko-američkih odnosa nakon pobjede Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u SAD-u. No, toj se večeri nisu odazvali britanski i francuski ministar, predstavnici dviju jedinih nuklearnih sila u Uniji. Francuz Jean-Marc Ayrault ispričao se zbog obveza u Parizu, Britanac Boris Johnson dao je do znanja da Trumpovu pobjedu ne vidi kao razlog za krizne sastanke, već kao “demokratski čin”, a mađarski ministar Peter Szijjarto također se nije pojavio uz poruku da je večera sazvana u “histeriji”. Hrvatsku je predstavljao potpredsjednik Vlade i ministar Davor Ivo Stier.

Svi u EU još čekaju prve konkretnije Trumpove poteze da vide kakvi će biti odnosi EU i SAD-a u budućnosti, no mnogi dijele i prilično pesimističko i oštro mišljenje predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera:

– Moramo prvo naučiti izabranog američkog predsjednika što je EU i kako funkcionira. Vjerujem da ćemo protratiti dvije godine dok Trump obilazi svijet koji mu je nepoznat – rekao je Juncker u petak.

Obamin oproštajni posjet

Dok Trump ne krene u prve obilaske po svijetu, odlazeći predsjednik Barack Obama stiže u vjerojatno posljednji službeni posjet Europi: danas je u Grčkoj, sutra u Njemačkoj.

Obama je, tvrde njegovi suradnici, razvio odnos velikog uzajamnog poštovanja s Merkel, čiju je politiku otvorenih vrata prema izbjeglicama Obama hvalio, a Trump u kampanji žestoko kritizirao. Pojedini analitičar s obje strane Atlantika nagađaju da bi Merkel i Njemačka mogle preuzeti važniju ulogu predvodnika “slobodnog svijeta”, ulogu tipično rezerviranu za predsjednika SAD-a, ali u ovim okolnostima ulogu za koju Trump nije toliko zainteresiran kao njegovi prethodnici.

– Ona je posljednja koja je ostala na nogama, a to je istovremeno čini i snažnom i slabom – smatra jedan od njezinih biografa, njemački politički analitičar Stefan Kornelius, u izjavi koju citira New York Times.

>> Amerika ostaje jak partner Europe

Komentara 5

KE
kenjalo
02:53 16.11.2016.

Zasto bi Trump triba da brine sta vi zelite ili hocete on je presidente za USA i njegova drzava je na prvom mjestu pa tek vi ostali,lipi pozd.iz United States of America.

Avatar nekakav
nekakav
13:48 16.11.2016.

juncker je poznati prevarant i korumpirani političar, koji je korporacijama kao premijer mikrodržave luxemburga davao povlašteni porezni status. i takva osoba kad priča da će trumpa 2 godine učiti o uniji, nije baš nešto relevantno. trump zna govor biznisa, novca.ca. a to je najčešći jezik u svijetu. junkcer ga isto dobro, gotovo materinji, govori. unija je slaba, kao što i dolikuje političkoj tvorevini bez naroda. raspad unije nije nešto lošeg.

OB
obivankenobi
07:41 16.11.2016.

Merkelica bi trebala predvoditi "slobodni" svijet??? I to je sloboda kad nam briselci naređuju kakav zakon o pusenju moramo donijeti!!! Nije dosta sto im pu.. plenki i argentinac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije