Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAZGOVOR Predsjednik uprave Atlantic grupe govori o cedeviti, etabliranju brenda Farmacia, krizi, preuzimanjima...

Emil Tedeschi: Nekima je kriza dobro došla kao alibi za nepopularne poteze

18.02.2009.
u 09:14

Atlantic grupa dovršila je u jeku krize svoju veliku investiciju vrijednu 75 milijuna kuna. Na tržište izlazi s novom cedevitom, svojim najpoznatijim brendom, koja će potrošačima biti dostupna i u tekućem obliku. Emil Tedeschi vrlo je ponosan na taj proizvod jer, kaže, na njemu su radili godinama. Tedeschi ne sumnja u uspjeh nove cedevite unatoč padu potrošačke moći na tržištu.

Atlantic grupa ušla je u razdoblje opće recesije u znatno povoljnijem stanju nego mnoge druge kompanije.Tvrtka je u posljednji tren prije financijske krize uspjela obaviti IPO i steći investicijski kapital za daljnji razvoj. Ipak, u ovoj godini velika su iskušenja pred tom kompanijom.

Tedeschi kaže da imaju više od 1800 zaposlenih u deset zemalja. – Menadžerske ugovore ima 148 zaposlenika kojima se, među ostalim, regulira fiksni i varijabilni dio plaće. Varijabilni dio ovisi o rezultatima kompanije, odnosno o uspješnosti pojedinih segmenata poslovanja – divizije, operativne kompanije, sektora ili timova za koje su pojedini menadžeri zaduženi.

Kako su svi menadžerski ugovori vezani uz poslovni uspjeh, s obzirom na predviđene poslovne planove u 2009. ne planiramo smanjivanje plaća menadžera i zaposlenika ni njihova otpuštanja. Naprotiv, već smo početkom ove godine zbog potreba posla zaposlili novih osamdesetak djelatnika.



Osim menadžmenta, naš je cjelokupni prodajni tim također plaćen ovisno o rezultatima prodaje, pa će plaće i za taj dio naših zaposlenika, njih više od 400, ovisiti o rezultatima prodaje. Neovisno o trenutačnoj tržišnoj situaciji, očekujemo da ćemo u 2009. ostvariti rast prodaje u odnosu na prošlu godinu – kaže Tedeschi o najvrućoj temi ovih dana koja se preispituje u mnogim poduzećima.

* Nakon duljeg vremena Atlantic grupa predstavila je novi proizvod. Zašto je bilo potrebno toliko vremena da se cedevita ponudi u tekućem stanju i kako će potrošači reagirati na vašu ponudu? Kakva su očekivanja, hoće li cedevita postati prva na tržištu sokova? Zašto su bila potrebna ta golema ulaganja u redizajn cedevite?
– Cedevita GO! dosad je najvažniji proizvod koji je lansirala Atlantic grupa i ponosni smo na rezultat vlastitih razvojnih i investicijskih napora. Riječ je o sasvim novom proizvodu u portfelju poznatog brenda cedevita. Projekt je puno važniji od redizajna ambalaže ili, primjerice, ponude novog okusa. Kad smo prije više od šest godina prvi put razmišljali o cedeviti za konzumaciju u pokretu, naš se tim uputio u potragu za mehanizmom koji bi odgovarao potrebama proizvoda kakav smo zamislili samo da bismo otkrili da se takav mehanizam nigdje nije upotrebljavao. Kad smo odlučili samostalno razviti patent koji će zadovoljavati osnovni cilj, odnosno omogućiti pripravljanje svježe cedevite neovisno o mjestu na kojemu se nalazite, naišli smo na niz tehničkih izazova čije je rješavanje zahtijevalo uloženo vrijeme i sredstva. Danas smo iznimno zadovoljni proizvodom koji je već na tržištu. Cedevita je iz kućanstava prije nekoliko godina izašla u HoReCa kanal, gdje postiže iznimne rezultate, što nam daje pravo očekivati da će potrošači svoj omiljeni napitak prepoznati i u novom kanalu.


* U što je još uložen novac koji je Atlantic grupa prikupila u IPO-u potkraj 2007. godine?
– Sredstva koja smo prikupili u procesu inicijalne javne ponude dionica uložena su u razvoj poslovanja, najprije u akvizicije ljekarni tijekom 2008. godine te u povećanje proizvodnih kapaciteta u Cedeviti. Kao što smo i najavili u listopadu 2007. na predstavljanju izdanja, akvizicijama smo formirali najveći privatni ljekarnički lanac Farmacia koji je u godini dana koliko poslujemo postao važan čimbenik ne samo u ljekarničkom poslovanju nego i u sustavu trajne edukacije farmaceuta, unapređenju kvalitete ukupne usluge u ljekarnama, podizanju prepoznatljivosti struke u javnosti.


* Razvijate ljekarnički biznis. Dokud ste došli i kakve su vam ambicije?
– Danas naš ljekarnički lanac Farmacia ima 33 ljekarne i pet specijaliziranih prodavaonica za promet medicinskim proizvodima, odnosno lijekovima bez recepta.

U svojim ljekarnama pokušavamo uspostaviti jedinstvene standarde najviše usluge za pacijente koja podrazumijeva puno više od izdavanja lijeka. To podrazumijeva konzultacije o terapiji, potencijalnim kontraindikacijama, dodatne usluge poput pojedinih besplatnih mjerenja… Nastojimo etablirati brend Farmacia koji će biti sinonim za najbolju uslugu u ljekarništvu i zadovoljni smo rezultatima koje smo dosad postigli.

Početkom ove godine osnovali smo također edukacijski centar Atlantic Farmacia kao središnje mjesto sustavne edukacije naših farmaceuta i tehničara, a osim stručnih usavršavanja, organizirat ćemo i edukacije iz komunikacijskih i prezentacijskih vještina, financija i računovodstva.



Naše edukacije boduje Hrvatska ljekarnička komora, a otvorene su i za farmaceute koji nisu zaposleni u našem sustavu. Uspostavili smo dobru suradnju s međunarodnim tijelima mjerodavnim za ljekarništvo u sklopu Svjetske zdravstvene organizacije, a nedavno smo imali i vrlo uspješnu međunarodnu konferenciju o razvoju kompetencija u ljekarništvu.


* U ovoj godini tvrtke će poslovati u posebno nepovoljnim uvjetima. S čime će se sve, po vašemu mišljenju, suočavati gospodarstvo i kakav je izlaz iz toga?
– Ova će godina biti osobito teška za gospodarstvo. Atlantic grupa ne bavi se proizvodnjom i distribucijom luksuznih dobara, poput automobila, no smanjena potrošnja osjeća se na svim razinama, pa tako i u segmentu robe široke potrošnje.

Smanjena potražnja utječe na sve segmente gospodarske djelatnosti, što će imati niz posljedica o kojima sada treba ozbiljno razmišljati. Mislim da prije svega treba razmišljati o racionalizaciji javne potrošnje, što znači striktnu kontrolu svih mjesta troška, a ne samo o prihodima u državnoj blagajni. Uz to, država za podmirivanje vlastitih obveza treba osigurati zaduživanje u inozemstvu kako bi ionako ograničena sredstva koja su na raspolaganju u bankama u Hrvatskoj bila dostupna gospodarskim subjektima. Konačno, država mora s posebnom pozornošću definirati mehanizme pomoći kompanijama koje posluju na zdravim temeljima, ali su zbog vanjskih utjecaja, krize u okružju, zapale u teškoće.


* Kako će se Atlantic grupa financirati na tržištu skupog novca i lošeg tržišta kapitala? Ima li vlastite akumulacije?
– Atlantic grupa profitabilna je kompanija koja raspolaže vlastitom akumulacijom. Osim toga, potkraj prošle godine zaključili smo kreditnu liniju s njemačkom razvojnom bankom DEG koja će se iskoristiti za razvoj poslovanja u ovoj godini, bilo akvizicijama ili širenjem postojećih segmenata poslovanja. Osim toga, u ovoj godini ne dospijeva nam na naplatu nijedna kreditna linija, što olakšava i kreditno financiranje razvoja ako se za tim javi potreba.


* Hoće li Hrvatska, prema vašoj procjeni, moći izbjeći bankrote tvrtki i veliku nelikvidnost?
– Možemo očekivati određena otpuštanja na koja će kompanije biti prisiljene zbog gubitka tržišta i smanjene potražnje. Restrukturiranje se očekuje i u velikim državnim kompanijama kao što su brodogradilišta, HŽ i HEP, a svjedoci smo toga da je i privatni sektor, posebno u granama koje su najviše izložene krizi, poput drvne i tekstilne industrije ili autoindustrije, već počeo smanjivati broj zaposlenih kako bi mogao opstati u vrijeme recesije.



Bilo bi jako loše kad bi se tvrtke koje su strukturno zdrave suočile s likvidacijom i stoga mehanizmima koji će to spriječiti treba posvetiti posebnu pozornost u planiranju antirecesijskih mjera. Osobno smatram da veće zahvate u restrukturiranju treba činiti u vrijeme kad je poslovanje najbolje. Činjenica je da je kriza pogodila mnoge kompanije, ali zacijelo je pojedinima dobro došla i kao alibi za poteze za koje inače ne bi imale volje ili hrabrosti. Zato država mora voditi računa o pomoći zdravim kompanijama i dobro razmisliti o kriterijima koji bi onemogućili zloporabu Vladine pomoći u rješavanju problema koji nisu posljedica krize.


* Hoćete li i vi posegnuti za “pogodnostima” koje nosi kriza, primjerice otpuštanjima i smanjenjem plaća?
– Atlantic grupa je izradi poslovnih planova za 2009. pristupila pomno i odgovorno i vjerujemo da ukupan makroekonomski razvoj Hrvatske, zemalja u regiji i europskih zemalja koje su naša glavna tržišta neće dovesti do situacije koja bi to prouzročila. Kao što sam rekao, velik dio restrukturiranja obavili smo prije nego što je kriza počela, što nam olakšava poslovanje u sadašnjim uvjetima. Ove godine ulagat ćemo u nove proizvode, proizvodne kapacitete kao i u snaženje naše distribucijske mreže. Od početka godine zaposlili smo osamdesetak ljudi, što na novom projektu Cedevita GO!, što preuzimanjem prodajne sile Karoline nakon potpisivanja ugovora o preuzimanju njezina proizvodnog asortimana potkraj prosinca. Ipak, svjesni smo toga da smo suočeni s drukčijim načinom planiranja i da su horizonti za 2009. i 2010. iz trenutačne perspektive bitno drukčiji nego što je to bilo, primjerice, prije dvije godine, kad se moglo planirati s većim stupnjem pouzdanosti s obzirom na opće okružje.


* Ovih dana slušamo mnoge gospodarstvenike koji govore o krizi i recesiji. Vas nema među njima, dojam je da ste se povukli, a prije ste bili aktivni u HUP-u. Zašto ste prestali javno djelovati?
– Logično je da uime HUP-a najčešće istupa predsjednik udruge, no moj se angažman nije umanjio nakon završetka mandata. Aktivan sam u Savjetu HUP-a, član sam Gospodarsko-socijalnog vijeća i Nacionalnog odbora za praćenje pregovora. HUP u postojećoj situaciji nastupa i djeluje vrlo odgovorno u zaštiti ukupnog gospodarstva i interesa zajednice.


* Što kao tvrtka koja nije zadužena mislite o preuzimanju Droge Kolinske? Mislite li možda sudjelovati u tome ili imate koristan savjet za naše prehrambene tvrtke koje bi to željele?
– Atlantic grupa poštuje potencijale slovenske kompanije Droga Kolinska, ali s obzirom na naše strateško usmjerenje, ta tvrtka nije u našem fokusu u smislu sudjelovanja u njezinu preuzimanju, samostalno ili u sklopu nekog konzorcija. S druge strane, ne mislim da trebamo davati savjete drugim kompanijama koje mogu biti zainteresirane s obzirom na njihove poslovne strategije.


Zadovoljni kako su odradili 2008.

Kako je Atlantic grupa u financijskom smislu odradila kriznu 2008. godinu?
– Zadovoljni smo jer smo 2008. zaključili sukladno vlastitim očekivanjima i najavama s početka godine. Atlantic grupa u prošloj je godini nastavila trend snažnog rasta i svi su pokazatelji profitabilnosti bolji u odnosu na godinu prije, što uz nisku zaduženost i stabilnu bilancu daje dobru osnovu za postizanje dobrih rezultata i u 2009. godini. U ožujku ćemo objaviti gotove podatke o konsolidiranim rezultatima prema Burzi. Osobito smo zadovoljni postignutim rezultatima jer su se već lani počeli uočavati prvi znaci globalne krize. Mi smo već prije četiri godine, a posebno prije izlaska na Burzu, učinili mnogo na unapređenju procesa unutar kompanije. Naravno, kao i svi ostali, osjećamo usporavanje gospodarske aktivnosti, ali poslujemo na zdravim temeljima i nastojimo vlastitim naporima ublažiti utjecaj krize.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?