Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U obitelji Duška Ćurlića, popularnog televizijskog voditelja, omiljeni je lik mali šegrt i njegovo društvo

Duško Ćurlić: Glumio sam stražnji dio Hlapićeve krave

knjig_curlic.jpg
import
25.09.2007.
u 13:15

– Sa “Šegrtom Hlapićem” sreo sam se kao klinac u Zagrebačkom kazalištu mladih kod legendarne pokojne Zvjezdane Ladike. Mislim da je Boris Mirković tada igrao Šegrta Hlapića, a nas koji smo tek došli uveli su u priču kroz male uloge u toj predstavi.

 Ja sam imao čast “glumiti” stražnji dio krave koju Hlapić čuva. Bilo nam je veselo i osjećali smo se važni i “veliki”. Danas, moja starija kći Karla čita Hlapića za lektiru, a mlađoj Eli čitao sam ga baš prošlo ljeto. Četiri i pol su joj godine i kad god bismo došli do majstora Mrkonje ili nečeg strašnog, zamolila bi me da sutra nastavimo.

No ona već sada zna da je Hlapić dobar dječak. I mislim da je to dovoljno – kaže Duško Ćurlić, popularni TV voditelj. – Inače, supruga Adela radi u knjižnici i kod kuće uvijek imamo neku novu bajku koja čeka da bude pročitana. Na žalost, tempo kojim danas živimo, bombardiranje svakodnevno novim igricama, tehnologijom, reality showovima i drugim površnim stvarima ostavlja malo vremena za druženje s djecom, pripovijedanje i priče za laku noć.

Ipak, mislim da se svaki trenutak proveden uz bajku, uz lijepu priču, uz I. B. Mažuranić, uvijek pamti i da ostaje u duši i srcu puno dulje nego bilo koja kompjutorska igrica.

Kao malome, bake, a katkad i roditelji, čitali su mi bajke, ali više su izmišljali priče o vilama i vilenjacima, dobrim i lošim ljudima i ono što mi je ostalo u sjećanju, kao neka topla uspomena, jest da dobro i dobri ljudi uvijek pobjeđuju zlo, koliko god strašna zbilja bila. Bilo je to obično prije spavanja tako da bih se trudio do kraja čuti priču.

Naravno da su bake prema mom umoru skraćivale priču i prema mom strahu mijenjale događaje. To su dani djetinjstva kojih se uvijek sjećate. Nešto iskreno, toplo i samo vaše.

Želite prijaviti greške?