Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BIJEDA POLITIKE

Država nadničar

02.09.2008.
u 16:59

Za dvadesetak godina, kada budemo integrirani u Europsku uniju, naša mladež neće niti znati da je Hrvatska nekoć imala državnu naftnu kompaniju. Tada, kada i sami budu urasli u taj globalizirani svijet rada, kapitala i profita, činjenice iz prošlosti neće ih se puno ticati. Pa ni ta  da su im djedovi radili u Ini, nekad najkrupnijoj jugoslavenskoj, a očevi u najjačoj hrvatskoj tvrtki. Za dvadesetak godina najvjerojatnije neće biti ni MOL-a. A najvjerojatnije neće biti ničega značajnog na što bi naši potomci mogli uprijeti prstom i reći: To je hrvatsko.

Dok smo još živjeli u Jugoslaviji, vlast nas je uvjeravala da "socijalizam nema alternative"! Kada je propao, kao da ga nikada nije niti bilo, mislili smo kako nas više nitko nikada neće uvjeravati da nešto "nema alternative". Mislili smo da je to tek ideološka bagaža "komunističkih mandarina". Kada je nastala Hrvatska, zapravo, kada se odlučila "za suvremeni koncept države, nakon što je taj kičasti eufemizam za ograničeni suverenitet podignut na razinu suvremenog demokratskog postulata ponovno smo se suočili s preinačenom socijalističkom parolom. Uz suglasnost svih političkih stranaka neznatno izmijenjena jugosintagma postala je obrednom mantrom svih naših političara i svake vlasti. Ushit: "EU nema alternative!", politički je kanoniziran i podignut na nivo političke dogme. Na njegovo ustrajno obredno ponavljanje može se jedino reći  aleluja!

Nakon odricanja od bilo kakve alternative koja ne bi bila EU, "prvosvećenici" EU su uime hrvatske inicijacije zatražili da se prodaju banke. Smjerno je to učinjeno. Da bi ih se što prije prodalo, onim bankama koje su imale gubitke, čak su i gubici podmireni. I tako su prodane sve do jedne. A ni toj jedinoj preostaloj nije povjereno da raspolaže hrvatskim novcem, da raspolaže novcem ljudi koji su obranili Hrvatsku!

Prodaja banaka nazvana je "privatizacijom banaka"! Tko su im vlasnici? Vlasti uvjeravaju da je "privatizacija banaka" Hrvatskoj bio "preduvjet za ulazak u EU"! Je, ali bio je i Sloveniji. Pa je li Slovenija prodala svoje banke? Tko je u EU, Slovenija, koja je odbila prodati svoje banke, ili Hrvatska, koja ih je sve rasprodala?! Kada je Hrvatska financijski suverenitet prodala budzašto, opet su je čekali novi "uvjeti za EU". Nema razloga sumnjati da će tako biti i dalje.

Još nismo pravo ni zavirili u EU, a već smo se uime nje počeli odricati političkog suvereniteta. Kada se priznavalo Kosovo, priznalo ga se kada je EU rekao. O Gruzji i Rusiji također smo imali vlastito mišljenje, samo se s njim valjda nismo slagali!? Famozni je ZERP pak egzemplaran. Proglasi ga se uz silnu graju, a onda, nakon povika i ukora iz Bruxellesa, vlast se pokrije ušima i plaho priopći kako se "odgađa njegova primjena"!? Prodaja Ine pak nije nikakav uvjet EU. Hrvatska je to sama odlučila.

Kao što je svojedobno po sistemu dobrovoljno-moraš prodala banke, nacionalnu telefoniju i farmaceutsku industriju, sada prodaje i najvažniju stratešku industriju. Ali što nakon Ine? Hrvatska sve više sliči nekim ahetipskim likovima iz vlastitih narodnih priča, likovima osiromašenih seljaka prisiljenih prodavati do posljednje krave. Svaki takav nevoljnik zna što ga čeka kada proda i "zadnji rep".

Postaje nadničarom. Danas i države postaju kolektivnim nadničarima. Pučani koji su desetljećima stvarali nacionalno bogatstvo, koji su se borili za nacionalnu i socijalnu državu, "za našu Hrvatsku", već su dugo svjedocima rasprodaje Hrvatske.

A ujedno smo svi i svjedocima vlastite strepnje: hoće li nam djeca i unuci biti samo loše plaćeni nadničari globalnog kapitala u sve manje hrvatskoj Hrvatskoj?

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?