Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOMOTEX

Drvoprerađivači u potrazi za novim tržištima

18.01.2009.
u 16:47

Bez novih poslova i tržišta, kojima će kompenzirati izgubljeno i nadoknaditi gubitke, nema izlaza iz globalne financijske krize i recesije, koju su u Hrvatskoj najbolje osjetili u drvoprerađivačkoj industriji, jednoj od rijetkih gospodarskih grana koja bilježi vanjskotrgovinski suficit i u ukupnom izvozu sudjeluje sa 8,5 posto BDP-a.

Hrvatski proizvođači
Svi važniji svjetski industrijalci iz te branše ovih se dana mogu vidjeti na Domotexu Hannover 2009, na kojemu u organizaciji HGK i uz sufinanciranje Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, već devetu godinu sudjeluje 13 vodećih domaćih tvrtki, kojima su sajmovi najbolji put do novih poslova i narudžbi.

Najveći i najznačajniji sajam podnih obloga u svijetu, koji je počeo 17. siječnja i završava sutra, privukao je više od 1400 izlagača i 60 zemalja, a očekuje se da će ga vidjeti oko 45.000 potencijalnih kupaca.

Domotex predstavlja sve ono što će se “nositi” ove godine, od orijentalnih iranskih tepiha i do 400 četvornih metara, u čije je 6-godišnje tkanje utrošeno 2250 kg vune i 1280 kg prirodne svile, do laminata i drvenog parketa, u kojemu i hrvatski drvoprerađivači vide šansu, nije namijenjen “običnim smrtnicima”. Organizatori sajma iz Deutsche Messea AG priznaju da nisu očekivali toliki odaziv izlagača, jer je do subote trajao i dijelom konkurentski sajam BAU München.

Velik odaziv izlagača
Izlagači su zbog krize zakupili gotovo 10.000 kvadrata manje nego lani, ali ih je više nego 2007. No, primjetan je manji broj Kineza, koji su i hrvatskim parketarima najveća konkurencija. Detlev Rossa, glasnogovornik sajma, tvrdi da nije riječ o diskriminaciji, već očuvanju standarda Domotexa, čijih se 89.000 četvornih metara množilo sa 500 eura po kvadratu za “ključ u ruke”.

Trošak hrvatskih izlagača na 526 kvadrata bio je tako četvrt milijuna eura (polovicu su platili sami drvoprerađivači), što nadmašuje i proračun potpore resornog ministarstva u ovoj godini od 1,2 milijuna kuna za sve sajmove drvne industrije, u kojoj, iako je još u vanjskotrgovinskom suficitu, posljednjih mjeseci pada trend izvoza.

– Problem je što se u 11 mjeseci 2008. povećao uvoz namještaja i podnih obloga 10 posto u odnosu na 2007. – kaže Marijan Kavran iz HGK, dok ministar Čobanković na Domotexu obećava veću pomoć i konkretnije mjere Vlade za krizu drvoprerađivača.

– Da se ne isplati, ne bismo tu ni bili – kaže Marijana Trušček, predsjednica uprave Mopara, koji je u očekivanju sklapanja unosnog posla s Belgijancima.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?