Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vinari u kuhinji Poznati plešivički vinar predlaže pravi nedjeljni ručak

Drago Režek: Sve volim, a najviše buncek

369948.jpg
import
23.09.2005.
u 15:35

Volim jesti sve! Plešivički vinar i enolog Drago Režek odrješit je, a osim toga sada nije na jednoj od svojih čestih dijeta, pa je i samo sastavljanje njegova omiljena jelovnika prava gastronomska pustolovina. Predjelo su sir i vrhnje, domaća šunka stara dvije godine, a ako nema nje, onda su dobre i vlastite češnjovke i špek. Ni vrući copanjek Drago ne zaboravlja, to je izvorni plešivički specijalitet poput slanog kolača s blitvom (koje tamo zovu brano zelje!), a može biti i od buče.

Odmah svraćamo u podrum, uz to će se potočiti rizvanac ili zeleni silvanac. Juha je najbolja ajngemahtec, od domaćih piceka, a supruga Dragica, kad je dobro raspoložena, napravi paštetu od pilećih jetrica. Uz to već pristaje Dragecov portugizac ili moćni predlanjski chardonnay, sa 15 posto alkohola! Nedjeljne svečane juhe su govedske s rezancima, a slijedi govedina s hrenom iz vlastitog vrta uz kuću.

Opet je u čaši rizvanac ili silvanac. Glavno je jelo nadjevena pura (zapravo puran, bolji je) ili raca, obvezno s domaćim mlincima. Uz to Drago Režek predlaže svoj dojmljivi crni pinot, a za onog tko želi bijelo vino, svoj glasoviti sauvignon. Prijat će to vino i uz teletinu, punjena prsa ili koljenicu, a i uza svinjski buncek koji se priprema kao teleća koljenica i čiji naputak nam Režekovi danas predlažu. Na kraju, od kolača Drago najviše voli salenjake (od sala) koji su uobičajeni nakon kolinja i za Božić, koje zalijeva sauvignonom. Ni savijači od jabuka, slanog sira, a ni palačinkama s domaćim pekmezom od marelica ili dunja prigovora nema, i opet uz sauvignon.

Koji se put na stolu nađe i srneći paprikaš, uz njega je obvezan crni pinot ili chardonnay. Nakon ovakvog uvoda neka vas ne iznenadi da Režekovi često jedu i ribu, najviše žumberačku pastrvu, a od morskih zubaca "kad je velik, a brodet od jastoga još je bolji". To se već zbiva na Korčuli, kod kumova Marije i Joze Pecotić, poznatih enologa i vinara, koji se ljute kad uz ta jela Drago nudi svoj sauvignon ("što će tu zagorsko vino?!"), a oni bi posve lokalistički, ali opravdano, tamošnji pošip. A mi bismo dodali neka budu oba!

Želite prijaviti greške?