Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marko Biočina
Autor
Marko Biočina

Dosljedna odluka kojoj će presuditi građani

Zoran Milanović
Marko Jurinec/PIXSELL
02.03.2013. u 12:00

‘Paket-aranžman’ značio bi da se na istim izborima glasuje na tri različita načina

Možda nije reprezentativan uzorak, ali anketa provedena na internetskoj stranici Večernjeg lista pokazuje da oko 92 posto čitatelja smatra kako bi se europski izbori radi ušteda morali održati zajedno s lokalnima. No, kako je lakonski zaključio premijer – demokracija košta. Tu cijenu demokracije građani već godinama šutke plaćaju, no u trenucima kad je gotovo 400 tisuća nezaposlenih u zemlji, a ekonomija u slobodnom padu, logično je da uštedama daju prednost pred “demokratskim vrijednostima”. U takvim okolnostima ovakva odluka, bez obzira na to što će mnogi njome biti nezadovoljni, može se smatrati odvažnom.

Objektivno govoreći, lokalni izbori i europski izbori potpuno su drukčiji procesi. Odvijaju se oko različitih tema, na njima se kandidiraju različiti ljudi. Kako su upozorili iz GONG-a, organizacijom “paket-izbora” građani bi istovremeno glasovali u tri različita izborna modela: većinski neposredni za gradonačelnike, proporcionalni za lokalna vijeća i preferencijalni za Europski parlament. Takva proceduralna hobotnica sigurno nije dobra demokratska praksa, a svojom ustrajnošću da ih raspiše samostalno i odupre se pritisku javnosti za financijskim uštedama Josipović je nedvojbeno demonstrirao principijelnost.

Stoga bi se odluka da izbori budu 14. travnja mogla na kraju pokazati dobrom, ali uz jedan veliki uvjet. Taj uvjet je izlaznost – odaziv birača koji bi trebao biti barem na razini od 35 do 40 posto – četvrtinu manje od odaziva na lokalnim izborima i referendumu za pridruživanje Europskoj uniji. Bude li izlaznost niža, bit će teško ove izbore ne vidjeti kao promašaj. Odluku će tako donijeti građani.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?