Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CESTA SIRA Obuhvaćat će 16 kušaonica

Domaća prodaja na kućnom pragu

08.12.2008.
u 17:23

KARLOVAC – Sa šest registriranih mini-sirana Karlovačka županija u samom je hrvatskom vrhu. Mogli bismo postati prepoznatljivi po još nečemu. Riječ je o cesti sira Karlovačke županije, koja će u budućnosti obuhvaćati ukupno šesnaest kušaonica. Proizvođači s nestrpljenjem očekuju da se to i realizira, jer će tako domaće i strane turiste moći ugostiti doslovce na kućnom pragu.

Vremena i novca
Uz siguran plasman, više ne bi morali putovati po cijeloj Hrvatskoj i nuditi svoje ukusne proizvode. Zasad se jedina kušaonica nalazi u selu Točak, nedaleko od Slunja. Otvorila ju je obitelj Novković, a u ponudi su i drugi domaći proizvodi, poput rakije, meda, pekmeza... Da svjetlo dana ugleda i preostalih petnaest trebat će još dosta vremena, ali i novca. Kako ističe savjetnica HZPSS-a Višnja Magdić, taj hvalevrijedan projekt prijavljen je Ministarstvu poljoprivrede. Potiče ga i Karlovačka županija. U prvoj fazi računa se na 150.000 kuna.

– Putujem po Rijeci, Puli i drugim gradovima. Kada tako idem okolo za sir tražim oko 120 kuna. Moram znati što sam taj dan prodao, odnosno koliko sam toga donio kući. Najbolje bi bilo kada bih sir mogao prodavati kod kuće, pa bi i cijena mogla biti oko 80 kuna. Tijekom akcije “Kupujmo Hrvatsko” prodao sam više u četiri sata nego u jednom danu kad sam obilazio naše gradove. Ali, toga više nema – kaže predsjednik Udruge malih sirara Karlovačke županije Korni Marko Radočaj. Njegova obitelj na gospodarstvu u Batnogi u općini Cetingrad proizvodi kozji polutvrdi kuhani sir sa začinima, pikant i mediteran. Najpoznatije su njihove kockice sira u bočicama s različitim kombinacijama bilja i ulja.

Aktivno crno tržište
Marko Radočaj tri sezone bio je i na Plitvičkim jezerima. Međutim, kaže da se to ne isplati, jer već od početka rujna tamo više nema toliko gostiju. Većina dođe tek na jednodnevne izlete, pa onda i ne žele baš kupiti sir.

– Veliki je problem i crno tržište. Još se ispod pulta nude proizvodi sumnjive kvalitete. Stoga se nadam, za dobrobit svih naših proizvođača, da ćemo u skorije vrijeme imati pravu kvalitetnu županijsku cestu sira – dodaje Marko Radočaj.



Ključne riječi

Želite prijaviti greške?