Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREZENTACIJE Enver Moralić ujedinio u vinoteci vina iz tri svoje vinarije

Dom vrsnih butelja

376908.jpg
import
23.09.2005.
u 15:38

Bila je tu i poljoprivredna apoteka, i neuspjela prodavaonica vina, a danas je “Svijet vina” ime luksuzne vinoteke što je otvorena u sklopu imanja Envera Moralića blizu Božjakovine. U njoj su pohranjena vina iz sve tri njegove vinarije, Kutjevačkog podruma, Božjakovine i Briča na samoj granici Hrvatske i Slovenije, blizu Momjana.

Kako smo čuli tom prigodom, u Briču je loza posađena i na hrvatskoj strani pa su sada ti vinogradi, na izvrsnom položaju, a blizu mora, Kopra – u dvije države. Vinoteka u Božjakovini, točnije selu Rečecu, arhitektonskim je stilom (autor je slavni Boris Podreca) identična zgradama vinarije i Moralićeve rezidencije u Briču, elitna i vrhunske izvedbe. Svijet vina bit će mjesto gdje se vina neće samo čuvati i prodavati nego će se tu održavati i posebne degustacije, prezentacije i različite druge enološke priredbe.

Poznati naftni biznismen Moralić, procjenjuje se – najbogatiji Hrvat – okupio je na svečanosti brojne goste, uzvanike, prijatelje, osobito iz poslovnih krugova, i to u prikladnom velikom šatoru na travnjaku farme. Pokazao je kako se s mjerom i ukusom, bez velike pompe, mogu upriličiti takve posebne manifestacije, u čemu se kod nas u sličnim prilikama još rijetko dosegne takva razina i kakvoća ugošćivanja. Poznavatelj i ljubitelj vina s veseljem je primao komplimente za vina kušana te večeri.

Bila je to prava revija vrsnih butelja, koja je i ovom prigodom potvrdila velik potencijal Kutjeva i široku paletu, uz europski relevantne količine, i crnih i bijelih vina tog podruma. (U arhivi su i njihova skupocjena, brojnim domaćim i svjetskim medaljama odlikovana vina najviših predikatnih razreda, te arhivska.) Rajnski rizling, graševina redovna vrhunska, posebice graševina iz linije “de Gotho”, crnjaci iz te serije, potom brički cabernet sauvignon bili su zvijezde večeri.

Dakako, u uspjeloj pratnji slavonskih specijaliteta, kulena, švargle, čvaraka, šunki, vola s ražnja... Ovakva večer doista nije za vegetarijance.

Želite prijaviti greške?