Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U PRVIH ŠEST MJESECI 7-POSTOTNI PAD TURISTIČKIH DOLAZAKA, 3-POSTOTNI PAD BROJA NOĆENJA

Dolaze nam gosti iz Srbije, Švicarske i Ukrajine, zaobilaze nas Rusi, Mađari i Poljaci

08.07.2009.
u 14:01

U prvih je šest mjeseci ostvaren 7-postotni pad broja turističkih dolazaka i 3-postotni pad broja noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Domaćih je turista bilo 11 posto manje, a stranih šest posto manje, iznio je ministar turizma Damir Bajs pozivajući se na podatke sustava turističkih zajednica za prvo polugodište 2009. godine.

Osvrnuo se i na stanje s dolascima i noćenjima u lipnju, ističući da su Jadran gledajući na najveći porast broja gostiju pohodili turisti iz Ukrajine i Srbije (po 17 posto), Švicarske (16 posto), dok je ruskih gostiju bilo 30 posto manje. Zabilježen je i manji broj dolazaka turista iz Mađarske, Švedske i Poljske.

Manje turista, više noćenja nego lani
U lipnju je domaće turističke kapacitete pohodilo 1,3 milijuna turista odnosno šest posto manje nego prošlog lipnja. No, za razliku od dolazaka, u ovogodišnjem šestom mjesecu zabilježeno je više noćenja nego u istom mjesecu lani, što je dašak optimizma u našem turizmu.

Optimizam se vratio i kada su domaći turisti u pitanju, koji su se za razliku od dvoznamenkastog pada iz predsezone, u lipnju ostvarili jedan posto više noćenja, rečeno je na današnoj konferenciji za novinare.

- Minusi zabilježeni u prvoj polovici godine još su uvijek podnošljivi, a naša konkurencija treba ići na ozbiljnije liječenje - našalio se Bajs upozoravajući da nas još čekaju sedmi i osmi mjesec i vrhunac sezone kada je osobito važan svaki gost.

A nju će i dalje obilježavati boravak u privatnom smještaju, kampovi i marine za razliku od sadržaja i kapaciteta domaćih hotela. Dominirat će i nadalje last minute aranžmani, smatra prvi čovjek Ministarstva turizma.

Želite prijaviti greške?