Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Blagdanska boja

Dobre vibracije u vašem domu: Kad se Božić zarumeni

\'Redoute_nnn_vma_02122010\'
Foto: Arhiva VL
1/6
13.12.2010.
u 17:19

Tradicionalna blagdanska boja nije rezervirana samo za kraj godine - slobodno je pustite u svakidašnjicu i napunite svoj životni prostor moćnom i poticajnom energijom!

Za crvenom ćemo bez ustezanja posegnuti u blagdansko vrijeme, no inače je u uređenju doma prilično zapostavljena! Vjerojatno zato što je toliko upadljiva da je mnogi smatraju previše intenzivnom i “problematičnom” za svakodnevne kombinacije. Dizajneri će ovo mišljenje odbaciti kao neopravdano, i to s dobrim razlogom! Snaga i raskoš crvene moćno su sredstvo za stilsko “krojenje” prostora. Crvena ne mora nužno “vrištati” nego, naprotiv, može profinjeno zračiti toplinom i elegancijom. Premda se ova boja prije svega smatra napadnom i dinamičnom, moguće je njome postići i smireniji ugođaj, osobito ako se u prostor “uvodi” postupno i umjereno, u obliku kakvog komada namještaja, svjetiljke, ukrasa... u pomno odabranoj nijansi koja neće suviše “iskočiti” iz okoline. Ipak, mora se priznati da je najbolja upravo za isticanje, također u odmjerenoj dozi, kako bi se pokazala u punoj raskoši.

Crvena čarolija uobičajeno djeluje u klasično uređenim prostorima, a osobiti efekti postižu se u modernom minimalizmu, u kojemu bijela, crna i druge (ne)boje sjajno živnu s kakvim crvenim kaučem, naslonjačem, komodom, svjetiljkom, okvirom zrcala... Crvena je vrlo zahvalna i u obliku dekorativnih tkanina (primjerice, ukrasni jastuci ili stolnjaci), zidnih naljepnica, tapeta...

Kad je riječ o zidovima, iznimni efekti mogu se postići i bojenjem zidne površine u crveno, ali u tom slučaju budite vrlo oprezni kako crvena ne bi previše uznemirila ugođaj. Jer, ne zaboravite, riječ je o osvajačkoj, emocionalno najjačoj boji, koja se začas nametne u prvi plan!

Za lakše suočavanje s crvenim izazovom u uređenju interijera dobro je znati da se crvena dobro snalazi u kuhinji, blagovaonici i dnevnoj sobi jer potiče tek i komunikaciju, podiže energiju i stvara ugođaj dobrodošlice. I radna soba i kućna knjižnica u tamnijim tonovima crvene mogu biti ugodna boravišta, osobito zimi! Općenito se crvena preporučuje za hladne prostorije ili one koje su okrenute prema sjeveru. I u slučajevima kad želite vizualno smanjiti prostor jer tople boje, pa tako i crvena, “približavaju” zidove i predmete. Crvena je izvrsna i zato što se slaže s različitim materijalima: drvom, kamenom, staklom, metalom... I može se kombinirati uistinu sa svim ostalim (ne)bojama, od crvenih “naglasaka” na neutralnoj pozadini do kontrasta s njezinom komplementarnom bojom zelenom. Savršena toplo-hladna ravnoteža crvene i zelene nije “rezervirana” samo za blagdane - iskušajte ovo privlačenje suprotnosti i u svakidašnjici!   

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?