Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
29.12.2013. u 12:00

Te snažne riječi izrekao je kardinal Angelo Bagnasco, predsjednik Talijanske biskupske konferencije

Populizmi i demagogije su štetne. Ponavljati riječi s efektom je nepošteno. Tako se vara narod, posebno siromašne ljude koji pate i plaše se sutrašnjice. Te snažne riječi izrekao je kardinal Angelo Bagnasco, predsjednik Talijanske biskupske konferencije, u homiliji tijekom badnje mise.

Pravi mir nije ravnoteža između suparničkih sila. Mir nije neka lijepa „fasada“, iza koje su razmirice i podjele, rekao je papa Franjo na Božić u poruci gradu i svijetu (Urbi et Orbi).

Dva najbolja i najtiražnija talijanska lista, Corriere della Sera i Repubblica, u svojim prvim postbožićnim brojevima, dakle u petak 27. prosinca, nisu objavila ni redak o papinu kao ni o govoru šefa talijanskih biskupa. Nisu objavili ništa o božićnom slavlju, misama, propovjedima, kao ni jesu li ili nisu političari bili u crkvama. A, Italija ne samo što je katolička zemlja, već i unutar njezina glavoga grada je i Sveta Stolica. Vatikan i Crkva imali su velikog utjecaja na talijansku politiku. Gotovo presudnu sve do sedamdesetih godina kada su biskupi i demokršćani bili poraženi na referendumima o rastavi braka i pobačaju. Od devedesetih godina više ne postoji ni crkvena stranka, kako su neki nazivali Demokršćansku. Bilo je pokušaja njezina obnavljanja, ali je sve ostalo na pokušajima, jer su oni na izbornim mjestima bili potapani.

Dobro je što su hrvatski politički čelnici otišli na polnoćke, jer je to prvi korak do normaliziranja stanja u nekom društvu. Kada više to neće biti vijest ili kada neće biti vijest jesu li bili ili nisu na nekoj misi, onda će se moći kazati kako je društvo ušlo u određeni sklad. Ali, prije svega trebalo bi se čuti i s propovjedaonica i s političkih pozornica kako populizmi i demagogije samo varaju narod. Jer, najlakše je nekim izrazom, po mogućnosti nacionalističkim, koji ostavlja trenutni učinak na ljude, pridobiti glasove, ali takvi populisti nisu pošteni prema narodu. Demagogije su štetne, kaže to i šef talijanskih biskupa.

Komentara 7

GO
govori
12:50 29.12.2013.

naravno da neće ništa reći o božićnim propovjedima, kad su La Republicca poznate radikalno-ljevičarske novine, i zato su za autora odmah ponajbolje u Italiji

GO
govori
12:50 29.12.2013.

Da, demagozi i populisti su štetni i varaju naraod. oni se nalaze na vlasti u Hravtskoj

KR
KroničarHr
13:03 29.12.2013.

Apsolutno sam kao vjernik i pripadnik Katoličke crkve protiv jedinstva Crkve i države, prije svega jer u tome vidim zlo i iskušenje za samu Crkvu, koja je univerzalnija vrednota od svake pa i moje nacionalne države. apsolutno sam protiv nasilnih pokušaja sekularizacije katoličkih prije svega, ali i uopće kršćanskih društava, jer sekularizirati društvo koje svojim ključnim vrednotama počiva na kršćanskoj kulturi, tradiciji i identitetu, znači pokušati mu iščupati samo srce i identitet. Od sekularizacije suvremenih država kršćanskoga svijeta se odavno odustalo i to nikome razumnome ne pada na pamet, ali sekularizacija kršćanskih društava / potpuno različito od pojma država, ispričavam se čitateljima ali to je kod nas, kao i puno toga jako važno stalno naglašavati/ se silovito pokušava progurati u tranzicijskim zemljama, pogotovo postkomunističkim, a pogotovo u - Hrvatskoj! Zašto? Razlog za to nisu, svakako nisu niti "europski", niti "civilizacijski", još manje "znanstveni" ili tzv "građanski" interesi - već isključivo imperijalni, koji su danas ako isključimo već u Europi neprihvatljive vojne i nasilne metode, isključivo mogući uništavanjem identiteta naroda a nakon toga kloniranje poželjnih identiteta i interesa. Valjalo bi postaviti pitanje, a vezano za ovaj tekst Silvija Tomaševića, kako to da je Italija u najvećoj društvenoj i gospodarskoj krizi upravo danas, upravo u zadnjim godinama, kada je i usprkos deklariranom demokršćanstvu, talijanska vlast činila sve da se prilagodi novome identitetu - špekulativnome kapitalu, a ne realnoj ekonomiji i tradicionalnim vrednotama. Ako usporedimo snagu udara recesije i katastrofu koju je ostavila i ostavlja iza sebe, vidjeti ćemo da su upravo države u kojima je vladala suvremena anacionalna i anti tradicijska ljevica došle na sami rub propasti - Španjolska, Portugal, Slovenija, prije njih Mađarska koju je desna Vlada izvukla iz kaosa, zatim baltičke zemlje koje su sve redom desne Vlade izvukle iz krize, a da o Grčkoj i ne govorimo? Treba li navoditi primjer - Hrvatske? Zaključak - nikome ništa dobroga nije donijelo u razvoju društva nasilno zatiranje starih i istovremeno kalemljenje novih vrednota, jer nikada izgradnja nije mogla brzo ni efikasno pratiti razgradnju, koja je uvijek po definiciji lakša i brža. To što talijanski mediji nisu posvetili osvrt izjavama pape Franje ili šefa njihove biskupske konferencije, može značiti svašta, ali nikako - obrazac koji bi nam trebao biti primjer. Ako smo osuđeni svaku večer gledati osobe i njihove poruke, koje su mediji proizveli na ničemu, onda je valjda nacija zavrijedila poslušati i vidjeti poruke onih koji su sa njima dijelili dobro i zlo tisućama godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?