Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
papa franjo na božić:

'Mir nije lijepa fasada iza koje su podjele, već svakodnevna obveza'

Papa Franjo
Foto: Reuters (Ilustracija)
1/7
25.12.2013.
u 12:20

Papa Franjo u božićnoj poruci Gradu i svijetu na Trgu svetog Petra pozvao na predaju oružja i dijalog u Africi, mir u Izraelu, te da se nikad više ne ponove tragedije izbjeglica poput onih na Lampedusi

-Pravi mir nije ravnoteža između suprotstavljenih strana, kazao je papa Franjo u svojoj božićnoj poruci gradu i svijetu (Urbi et Orbi) s balkona na pročelju bazilike sv. Petra pred više desetaka tisuća hodočasnika.
-Mir nije lijepa fasada iza koje su kontrasti i podjele, kazao je Franjo i naglasio kako je mir svakodnevno zauzimanje koje se vodi naprijed počevši od Božjeg dara, od njegova milosrđa koje nam je dalo Isusa Krista.

-Pogledajmo Isuseka u jaslicama, pomislimo na djecu koja su najslabije žrtve rata, pomislimo i na starije osobe, maltretirane žene, bolesnike...Ratovi uništavaju i ranjavaju mnoge živote, kazao je papa Franjo i naglasio kako je nasilje u Siriji odnijelo u posljednje vrijeme previše života i potpirilo mržnju i osvetu, te pozvao na molitvu Gospodina kako bi poštedio voljeni sirijski narod od novih patnji.
-Nemojmo nikada gubiti hrabrost molitve, hrabrost kazati: Gospodine, podaruj nam svoj mir Siriji i cijelome svijetu, kazao je papa Franjo, te pozvao na molitvu za mir u mnogim žarištima Afrike.

Pozvao je na predaju oružja i početak dijaloga u Africi, te na sretan ishod mirovnih pregovora izmežu Izraelaca i Palestinaca, kao i da se izliječe rane u Iraku još uvijek pogođenom brojnim atentatima.
-Oj Dijete iz Betlehema, dirni srce onih koji trguju ljudima kako bi shvatili težinu toga zločina protiv čovječnosti. Usmjeri svoj pogled prema djeci koju se otima, ranjava i ubija u oružanim sukobima i koji bivaju pretvarani u vojnike, kojima se krade njihovo djetinstvo, pozvao je papa Franjo. Govorio je i o čovjekovu zlorabljenju prirode, te pozvao na zaštitu žrtava vremenskih nepogoda.

Pozvao je na koncu braću i sestre u cijelome svijetu da se prepuste Božjoj dobroti, njegovim milovanjima, jer: Bog je mir. Papa Franjo je poželio sretan Božić i uputio svoj blagoslov.
-Mi smo narod u hodu između svjetla i sjena, kazao je papa Franjo u homiliji tijekom svoje prve mise na Badnjak u svome pontifikatu. Bazilika sv. Petra bila je prepuna vjernika, a na Trgu. sve Petra više tisuća osoba pratilo je misu preko velikih ekrana. Nikada toliko osoba nije pratilo badnju misu sa Trga sv. Petra.

Papa Bergoglio je podsjetio kako u životu naroda pa tako i osoba postoje svijetli i tamni trenuci, vjernost i nevjernost, poslušnost i pobuna.
-I u našem osobnom životu izmjenjuju se tamni i svijetli trenuci, kazao je Papa Franjo. Ako volimo Boga i braću, hodamo u svjetlu, ali ako se naše srce zatvara, ako u nama prevlada ponos, laž, traganje za vlastitim interesom, onda se tmina spusti u nama i oko nas, kazao je Franjo. Na koncu mise Papa Franjo je u rukama u procesiji nosio kip Isuseka do jaslica u bazilici sv. Petra, a tu je desetoro djece sa svih pet kontinenata položilo cijeće pokraj kipića Isuseka.

'Za mene je Božić nada i nježnost, susret s Isusom, i Boga sa svojim narodom'

Komentara 5

TO
tonchica*
13:58 25.12.2013.

Papa nije rekao da pogledamo Isuseka, nego malenog Isusa. VL valjda pokusava RH pretvoriti u Republiku Zagreb ili nesto takvo. I uciniti vec jednom vaseg Decka Dana u Momka Dana. Dosta s lokalizmima.

DU
Deleted user
20:04 25.12.2013.

Jedina svijetla točka svjetske političke, intelektualne i vjerske scene. Pravi katolik na pravom mjestu.

OL
olovka
12:41 25.12.2013.

Srecan bozic svima koji su zaboravili da je ovo samo novi gregorijanski kalendar. Srecan bozic svima koji shvate da danas zivimo na ivici bijede i na rukama nasih vlada (ma gdje bili) oni (bogati) odlucuju kad i kako da krenemomo da gladujemo ,oni odlucuju kad i kako da nas nema , oni odlucuju o nasim zivotima , kad da ostanemo bez posla i nade u bolji zivot AAA nas dragi bog samo posmatra i trlja ruke jer prihodi su veliki (u crkvama) a sto ljudi odvajaju od usta da bi platili slusanje ,e to sami odlucuju a ne ni bog ni bogati ,znaci nasa umno siromasna malenkost. Svejedno srecno. brisi ako hoces boli me dokica ,budalo jedna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije