Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sudska bitka

Tko će vraćati milijunske dugove za Spaladium arenu

Spaladium arena
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/3
25.04.2014.
u 20:00

Banke će tužiti Split, on će dokazivati da nije dužan vratiti 53,5 milijuna kuna

Tko treba vratiti milijunske dugove nezavršene Spaladium arene, ključno je pitanje na koje splitskim vijećnicima gradske stručne službe nisu znale odgovoriti. Rate kredita odavno nitko ne plaća, a sada, nakon što je Sportski grad TPN, tvrtka koja upravlja Arenom, poslan u stečaj, izvjesno je da će Erste banka i Bank Austria, koje potražuju 53,5 milijuna kuna, pokušati svoj novac naplatiti od jamca, Grada Splita.

Nedovršeni objekti

Kredite je dobio Sportski grad, tvrtka u vlasništvu konzorcija koji čine Konstruktor, IGH i Dalekovod, koji nisu poštovali svoj dio ugovora iz 2007. i nisu dovršili objekt, koji je osim sportske dvorane morao imati i poslovne sadržaje, trgovački centar, stometarski toranj, garaže... Grad je zato još u vrijeme Kerumove administracije, 2012. godine, prestao uplaćivati 3,7 milijuna kuna mjesečno, kolika je bila obveza koju je dijelio s državom. Dvorana je zatvorena, oprema je počela trunuti i propast je bila na vidiku.

Složenu situaciju neuspješno su pokušale razriješiti dvije vlade. Prvo je premijerka Jadranka Kosor Kerumu obećala da će država zemljište na kojem se gradi Spaladium arena prepustiti Gradu, koji se trebao pobrinuti da se objekt završi i stavi u funkciju. Došli su izbori, od toga nije bilo ništa pa je u novom mandatu potpredsjednik Vlade Branko Grčić gradonačelniku Ivi Baldasaru obećavao isto, ali se opet nije dogodilo ništa.

Situacija sa Spaladium arenom očito je složenija nego što se čini, a navodno je i Uskok istražuje već dvije godine.

Mutni aneksi

Cijelu priču dodatno zamagljuju aneksi ugovora koje je potpisao tadašnji gradonačelnik Ivan Kuret. Vijećnici ih nikada nisu vidjeli, ali tvrde da je zbog njih grad u nepovoljnijem položaju. Kuret se brani da su osigurana jamstva za naplatu štete i izgubljene dobiti koje je Grad mogao aktivirati prema Sportskom gradu. Kuret to nije učinio, a nije ni Kerum jer bi to dovelo do stečaja Konstruktora, što bi za Split značilo novih 2000 nezaposlenih. Splitski su vijećnici tri dana prije nego što je Fina Sportski grad poslala u stečaj odbili preuzeti dvoranu a s njom i dugove.

– O tome tko će vraćati kredite odlučit će sud – rekao je gradonačelnik Ivo Baldasar.

Komentara 2

Avatar __MAX__
__MAX__
20:18 25.04.2014.

Vracat se gradjani Splita...udariti malo vece poreze za turisticke djelatnosti u Dalmaciji i arena ce biti dovrsena i placena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije