Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
22.08.2011. u 12:00

Da je takvih poput Milovana bilo kad su se prodavale hrvatske banke i tvrtke, Hrvatska danas ne bi puzajući ispunjavala sve zahtjeve gospodara

Što se to dogodilo da slučaj Dajla nikako ne jenjava? U zemlji u kojoj je sve rasprodano, pokradeno i uništeno, od banaka koje su predane u ruke stranaca do stotina tvornica koje su do temelja opustošene, nacija nikako da se makne od spornog komada zemlje, koji je kroz svoju povijest na najčudnije načine mijenjao vlasnike, da bi sad dospio u vlasništvo države, koja mu, de facto, nikada nije bila ni naravni ni stvarni vlasnik. Slučaj Dajla očito je jedan od nužnih “okidača” na nacionalnoj razini, jer je u svijesti ove opustošene nacije bilo nesnošljivo gledati još kako nas pljačkaju neki benediktinci pod pokroviteljstvom Vatikana i uz sudjelovanje hrvatskog kardinala.

Vatikanski su manipulatori pritom vrlo vješto htjeli zlorabiti ljubav Hrvata prema Svetome Ocu, pa su prvo svoje mračne posle pokrili njegovim autoritetom, da bi kasnije, kada su razotkriveni, tvrdili da se sam papa, zbog svega, napada neviđenom mržnjom. Glupost! Pa Benedikt XVI. nema pojma o čemu se tu radi i svakome tko je ušao u logiku slučaja Dajla to je vidljivo iz aviona. Papa je muljatorima trebao služiti samo kao pokriće i ništa više. Tvrditi da je biskup Milovan odmetnik i uspoređivati slučaj Dajla sa Stepinčevim progonom, Jakovom Blaževićem i Titovom željom da se Crkva poslije rata odcijepi od Vatikana, zločesto je podmetanje upravo onih koji bi cijeli pokušaj krađe htjeli zaviti u oblandu nevjere i otpadništva od crkvenog središta, premda cijela stvar nema nikakve veze s vjerskim učenjem ili krivovjerjem, nego čistom poslovnom matematikom.

Doduše, matematikom su se vodili i u Porečko-pulskoj biskupiji kad su rasprodavali zemljište, nakon što im ga je država vratila. Postali su vlasnici i prodavali su ga kao što bi to činio svaki vlasnik, npr. Kaptol koji je prije nekoliko godina prodao na zagrebačkoj Šalati atraktivno zemljište na kojem su sagrađene urbane vile koje su se prodavale po 3500 eura kvadrat. Je li to itko prigovorio kardinalu Bozaniću? Naravno da nije, jer je njegovo pravo raspolagati svojom imovinom. Druga je stvar što je sad država utvrdila da taj povrat nije bio valjan. Pitanje je bi li to učinila da se nisu pojavili benediktinci, ali neka na njega odgovor daje ona sama. Naciji je važno da je kroz slučaj Dajla pokazala da, premda je sluđena i konstantno u predinfarktnom stanju, nije kolektivno autistična i glupa te da se kroz lik biskupa Milovana formirala kolektivna svijest koja je kadra usprotiviti se očitoj nepravdi i otimačini upakiranoj u bjelosvjetsku zavjeru.

Da je takvih Milovana bilo kad su se prodavale hrvatske banke i tvrtke, otpisivali dugovi i dilalo nacionalno blago, Hrvatska bi danas bila suverena u svojoj punini, a ovako je na koljenima i puzajući ispunjava sve zahtjeve svojih vidljivih i nevidljivih gospodara. Ta probuđena svijest nekima smeta i u slučaju Dajla, pa zato rat ne posustaje. Jer taj komadić zemljice istarske mnogima personificira stotine i tisuće slučajeva pljačke i otimačine. I bez obzira što ima onih koji i biskupa Milovana i njegovu ekipu optužuju da su i oni činili mutne poslove sa svojom imovinom, mnogo je više onih koji su sretni što Dajla nije postala Radodajla.

Ključne riječi

Komentara 16

SI
sinaj
13:30 22.08.2011.

Što se to dogodilo da slučaj Dajla nikako ne jenjava? ___________________________ Pazi ove smijurije. Pa dogodio si se ti Pavičiću! Misliš da ćeš svoje laži provući tako što ćeš u isti koš utrpati povratak oduzete imovine njezinom vlasniku i besramnu krađu hrvatskih banaka i poduzeća. E pa neće moći Pavičiću, kruške i jabuke nisu isto voće

Avatar MK
MK
15:36 22.08.2011.

...Sto je to trulo, kad bi Biskup Milovan Dajlu dao Drzavi, koja je postala vlasnik temeljam krade g. 1948, nego onima kojima je Dajla 1948 ukradena? ...Biskup Milovan je na pragu jedne Crkve kakvu je Kardinal Alojzije Stepinac vehementno odbijao.. ...Ovo je vec zabrinjavajuce. A koliko cujem, Biskupija Porecko-Pulska nije libila ni prodavati zemljise stranicma (ako Benediktnice smatra stranicma). Biskupu Milovanu preporucujem da se spomene na 7. i 10. Bozju Zapovjed. A Bosnjakovicu, neka se spomene Clanka 3, Ustava Republike Hrvatske.

SI
sinaj
13:32 22.08.2011.

...uz sudjelovanje hrvatskog kardinala. __________________________________________ Još ćeš dugo sanjati Bozanića, kao što Stepinac još uvijek uhodi komunistički podmladak

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?