Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vladimir Gruden:

Uhoda je sadist, a žrtva mazohist s manjkom samopoštovanja

'02.04.2009., Zagreb - Vladimir Gruden vodi autogeni trening u Centru za kulturu Tresnjevka blizu parka Stara Tresnjevka.  Photo: Patrik Macek/Vecernji list'
07.02.2014.
u 07:40

Važno je djecu odgajati da vrijede kao osobe i da ne budu žrtve. Ali društvo je uređeno tako da postoji krivnja i žrtva da se ljudima lakše upravlja, smatra dr. Vladimir Gruden

Iako u nas srećom nema toliko slučajeva onih koji uhode žrtve sve dok ne dođe do tragedije, kao što ih ima na zapadu, nameće se pitanje kakve su osobe koje misle da mogu uhođenjem pridobiti nečiju ljubav i kako se osjeća žrtva koja je progonjena? Ako se otprije znaju, što ih je povezalo?

– Da bismo razumjeli odnos progonitelja i žrtve koji se otprije i dulje poznaju, ne možemo ne razmišljati o viktimologiji jer te osobe povezuje to što obje imaju osjećaj manje vrijednosti i manjak samopoštovanja. Na nesvjesnom planu slože se jer i jednom i drugom odgovara sadomazohistički odnos, u kojem je progonitelj sadist, a žrtva mazohist, koja je prihvatila patnju. Ljudi nesvjesno biraju svoju poziciju u životu, kaže se da se dijete u maternici majke namjesti kako mu najbolje odgovara pa kako se ne bi odrastao čovjek mogao namjestiti? Osoba koja je progonitelj je sadist, nasilnik, ponaša se tako da dokaže sebi i drugima da nije istina to što je istina, da ne može naći ljubav na ravnopravnoj razini. Svoju slabost kompenzira grubošću, proganjanjem, pa i pod cijenu da dođe u zatvor, pa i da bude ubijena jer zbog osjećaja manje vrijednosti sama sebe i vidi kao osobu koja će na kraju nestati, zato se i sama podmeće u takvu poziciju – objašnjava psihijatar Vladimir Gruden.

S progoniteljem nema koristi racionalno razgovarati, kaže prof. dr, Gruden, ni da mu žrtva kaže da je prestane gnjaviti jer će on naći razloge da se odupre tome i izvrijeđa je. Takvoj je osobi potrebna stručna pomoć.

Ako se žrtva i progonitelj otprije znaju, i žrtva je prihvatila igru i pristala na patnju kao užitak jer se osjeća manje vrijednom. Jednom su se na odjelu svađali bolesnici i pitao ih je, kaže, zbog čega se svađaju. Jedan je rekao: “On kaže da je najteži bolesnik, a ja sam najteži bolesnik”!

– Važno je da se djecu odgaja da vrijede ne samo zato što dobro znaju engleski nego da vrijede kao osobe i da ne budu žrtve. Ali cijelo je društvo uređeno tako da postoji krivnja i žrtva jer se tako ljudima lakše upravlja – kaže dr. Gruden.

 

Komentara 11

DU
Deleted user
08:03 07.02.2014.

Šteta što dr. Grudena ne čujemo više, potpuno ga je nestalo iz medija od kada je iznio svoje mišljenje o homoseksualizmu.

DU
Deleted user
08:24 07.02.2014.

Kako se u ovom članku radi o konkretnom slučaju, molio bih da mi se objasni što je žrtva još mogla učiniti kada joj institucije pravne države nisu mogle osigurati stvarni mir a ne samo papirnati. Svojim činom nije pristao na patnju i dokazao je da nije manje vrijedan.

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
10:39 07.02.2014.

Hm, pametan lik, a čini se i stručnjak, iako su svi psihići i osobno malo puknuti, jer rade krvav posao. Ne znam zašto, ali ova dva lika koja se svade tko je veči bolesnik, podsječaju me na neke javne prostoree i ustanove vrlo visokog značaja u RH.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije