Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dvije dojave

Spasili troje Austrijanaca na moru. Jedan transportiran u šibensku bolnicu

pomorska policija
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
10.09.2014.
u 17:10

Jedan Austrijanac osjećao je jake bolove u predjelu abdomena i nogama, a druga dvojica zatekla su se na nasukanom gliseru

Tijekom jučerašnjeg dana u šibenskom i splitskom akvatoriju Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) pritekla je u pomoć trojici austrijskih državljana.

Prvo je u 10.27 sati od člana posade jedrilice naziva '''Lamer'' tipa Bavaria 36, javljeno da austrijski državljanin trpi jake bolove u predjelu abdomena i nogama. Kako su plovili u blizini Vodica, iz MRCC Rijeka posadi jedrilice poručeno je da pristanu u Vodice gdje su ih na poziv Središnjice dočekali djelatnici Hitne medicinske pomoći. Oni su u 11.30 sati austrijskog pacijenta preuzeli u daljnje medicinsko postupanje u šibensku bolnicu.

Sat vremena kasnije zaprimljen je poziv pogibelji zbog prodora mora u gliser. Uputio ga je austrijski državljanin koji je upravljao gliserom tipa ''SeaRay 190'' dužine 6 metara, njemačke zastave, na kojemu se nalazio i njegov desetogodišnji sin kao jedini član posade.

Kako Austrijanac nije znao dojaviti točnu poziciju plovila, djelatnici pločanske Kapetanije upućeni su potražiti havarirani gliser na relaciji između Hvara i Pelješca, dok je Središnjica u potragu za austrijskim gliserom uključila i plovilo Pomorske policije Split. Nedugo nakon početka potrage u 12.24 sati voditelj havariranoga glisera javio je u Središnjicu da ih je spasila posada jedrilice naziva ''Bonata'', koja ih je uzela u tegalj do uvale Mrtinovik na južnoj strani otoka Hvara, gdje je gliser namjerno nasukan zbog opasnosti od potonuća.

Službenici Pomorske policije dolaskom na poziciju nasukanja utvrdili su da austrijski otac i sin nisu ozlijeđeni te da je havarirani gliser u potpunosti izvučen na obalu i ne predstavlja opasnost za ostale sudionike u pomorskom prometu, a nije uočeno niti onečišćenje mora i morskog okoliša.

Očevid o uzrocima ove nesreće u daljnje postupanje preuzeli su djelatnici Lučke ispostave Makarska koji su uvidom u brodsku dokumentaciju utvrdili crni charter, stoga je vlasniku nasukanoga glisera, njemačkom državljaninu, izdan prekršajni nalog i izrečena novčana kazna u iznosu od 150.000 kuna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije