Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vlak smrti

Slučaj Rudine. "Moj je tata kriv za lažirane potvrde..."

'03.09.2009., Split - Istrazni sudac u cetvrtak je oko 14 sati iz pritvora pustio osumnjicene za zeljeznicku nesrecu u Rudinama. Ivan Medak, bivi sef HZ Infrastrukture, Ivan Tomaskovic, direktor tvrtk
Foto: 'Ivo Cagalj/24sata'
1/3
27.01.2012.
u 09:00

Ivanu Tomaškoviću, optuženom u slučaju Rudine, sudi se za muljažu s natječajem

Ivanu Tomaškoviću (37), jednome od optuženih za stravičnu željezničku nesreću u Rudinama, u kojoj je u srpnju 2009. poginulo šest osoba i ozlijeđeno njih 55, sudi se i da je posao za nabavu retardanta s HŽ-om dobio 2008. na temelju krivotvorene dokumentacije! Njegova tvrtka "Intrade" nabavila je retardant kojim je pošpricana pruga.

No, ovaj zagrebački proces prolazi u sjeni splitskog suđenja za nesreću u Rudinama tako da dosad u javnosti nije bilo objavljeno kako je Tomašković optužen jer se u rujnu 2008. godine, kao direktor tvrtke "Intrade", prijavio na natječaj s neistinitim potvrdama u postupku javne nabave. Naime, HŽ je tražio tvrtku koja će nabaviti retardant te poprskati prugu od Kaštel Starog do Labina Dalmatinskog. Tužiteljstvo traži da ga se osudi na godinu dana zatvora jer je za natječaj priložio krivotvorene potvrde o tome da je dotad poslovno surađivao s tvrtkama Sigurnost iz Osijeka i Dolmen iz Splita.

Jučer je Tomašković pred sucem Milenkom Đakovićem odgovornost za krivotvorene potvrde prebacio na svog oca Zlatka Tomaškovića, za kojeg nije bio siguran je li 2008. godine bio direktor tvrtke. No, siguran je da mu je otac bio suvlasnik tvrtke.

– Moj je otac složio kompletnu dokumentaciju, takozvanu mapu za natječaje, unutar koje su bile i ove potvrde, no ja se nisam posebno udubljivao u tu dokumentaciju, niti sam vidio te dvije potvrde. Nisam znao da je riječ o krivotvorenim potvrdama – branio se Ivan Tomašković. Iako je on sudjelovao pri otvaranju javnih ponuda u Hrvatskim željeznicama, i iako je on potpisao ugovor s HŽ-om nakon što je prihvaćena ponuda njegove tvrtke, tvrdi da o krivotvorenim potvrdama ne zna ništa.

– Tu mapu za natječaje, koju je složio moj otac nisam ni pregledavao jer sam u oca imao neograničeno povjerenje – pravdao se Tomašković, govoreći da mu je nabava retardanta bila prvi posao s HŽ-om. Bit će zanimljivo što će svjedočiti njegov otac.

Komentara 7

TR
trofaznijudeomasonskikomunjara
09:09 27.01.2012.

Godina zatvora?! U Rudinama je, ne računajući ozljeđene i veliku materijalnu štetu, poginulo ŠESTERO ljudi, pa da za svakog odleži po jednu još bi bilo premalo. U Kini bi dobio metak, koji bi mu otac morao platiti.

CH
chemica
14:31 27.01.2012.

Prekrasna neka familija. Sin smješta ocu. Kakvi su to ljudi...

MC
Mort Cinder
09:27 27.01.2012.

koji likovi ...... otac podmeće sinu, sin cinka oca ..... i sada od njih očekujemo da pošteno obavljaju svoj posao .........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije