Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nestali ronilac

Prekršio je prvo pravilo 
- ne roni sam

Ante Simonelli
Foto: Facebook
1/3
12.08.2014.
u 20:07

Kod Biševa francuski su nautičari pronašli tijelo ronioca. Nijedan drugi nestanak nije prijavljen

Danima su požrtvovno tragali za roniocem koji je 5. kolovoza nestao u bespućima Jadrana kada se svojim gumenjakom otisnuo u podvodni ribolov s otočića Jabukovac kod Visa. Međutim, jedini tragovi koje su pronašli bili su gumenjak nestalog Ante Simonellija (42) i podvodna puška, stoga je šest dana nakon nestanka dugogodišnjeg podvodnog ribolovca službeno obustavljena potraga za njim.

Neuspješna potraga

Pomorska policija, splitska Lučka kapetanija i Obalna straža pretražile su ukupno 1300 kilometara kvadratnih plovnog područja. Plovnim područjem Korčule, Visa, Vele Luke, Sušca i šire intenzivno su tragali danima, prekidajući potragu jedino za lošeg vremena. Upomoć su pozvali i ronilačke klubove i splitski GSS, a pokrenuli su i zračnu potragu. Zrakoplov Obalne straže RH preletio je 1600 kilometara kvadratnih, pilot privatnoga zrakoplova još i više, a kada je i to ostalo bez uspjeha, posljednja dva dana cijeli je akvatorij preletio i vojni helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Bez uspjeha. Njegova supruga Jasmina Gordić Simonelli danima putem medija i društvenih mreža apelira za pomoć. Kao hladan tuš dočekala ju je vijest o roniocu kojeg su u utorak ujutro francuski nautičari pronašli mrtvog u akvatoriju Biševo. Identifikacija tijela predviđena je bila za danas poslijepodne, a Gordić Simonelli putem Facebooka zamolila je da se prije prepoznavanja ne šire nagađanja da je riječ o njezinu suprugu. Međutim, ključno je pitanje koji se scenarij mogao dogoditi njezinu suprugu, dugogodišnjem podvodnom ribolovcu?

– Prekršio je temeljno pravilo ronjenja – ne ići roniti sam – kaže nam Kamilo Čuljak, predsjednik Hrvatskog ronilačkog saveza (HRS), te dodaje da obično stradaju oni neiskusni ili pak previše iskusni ronioci.

Mozak ostao bez kisika?

– U više od 50 posto ronilačkih nesreća riječ je o hipoksiji, odnosno nenajavljenoj nesvjestici do koje dolazi kada mozak i tkivo ostanu bez kisika – objašnjava Čuljak. Takav je scenarij moguć čak i kada ronilac izroni na površinu.

– Ako mu tko u pet minuta ne priskoči upomoć i oslobodi dišne putove, gotovo je – objašnjava predsjednik HRS-a, koji stalno ističe da je nužna stalna edukacija ronilaca.

>>Supruga nestalog ronioca: 'Tijelo je nađeno kod Biševa, prepoznavanje će biti popodne'

>>Obustavljena višednevna potraga za nestalim roniocem Antom Simonellijem (42)

 

Komentara 6

Avatar gusjenica
gusjenica
23:59 12.08.2014.

Na žalost da to moram reći, ali mnogo njih lovi ribu za prodaju na crno. A sada treba što više i više i još više.

LI
lietuva
07:56 13.08.2014.

Možete li već jednom naučiti da je ispravno RONILAC, ronioca, roniocu...?

AG
Aggyon
00:52 13.08.2014.

Ajde, bar neka "utjeha" za obitelji stradalog ako to možemo tako reć. Više ne žive u neizvesnosti. Znaju da je to onako konačno i da se mogu dostojanstveno oprostiti od svoga sina, unuka, prijatelja. Moja sućut obiteljima stradaloga. Nikad se ne upućivati sam u "osvajanje" morskih dubina koliko god to djelovalo primamljivo i avanturistički :(

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije