Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uvjetna sloboda

Petrač se ne vraća u zatvor iako je 20 puta prekršio uvjetni otpust

hrvoje petrač (1)
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
1/3
10.05.2012.
u 12:40

Za Petračeva je odvjetnika odluka suda primjerena i očekivana pa se na nju neće žaliti

– Odluka je primjerena, a takvu smo i očekivali. Iz tog smo se razloga odrekli prava na žalbu, pogotovo zato što se zapravo radilo o nesporazumu – kratak je to komentar Velimira Došena, odvjetnika Hrvoja Petrača, koji se, prema današnjoj odluci suca izvršenja zagrebačkog Županijskog suda Zdravka Jambrovića, ipak neće vratiti u zatvor na 15 mjeseci zbog kršenja uvjetnog otpusta.

Požurio sustav

Tako se prošli tjedan u prijestupu ulovljeni Petrač, koji je u pet mjeseci slobode državu napustio čak 20 puta bez dozvole i znanja suca, iz ove epizode izvukao s opomenom. Putovnica mu je oduzeta, a policija je obaviještena da ne smije prelaziti granicu pa iz Hrvatske neće moći ni s osobnom iskaznicom u zemlje u koje se to može. Njegovu uvjetnu slobodu od sada će nadzirati i Ured za probaciju kojem je to po zakonu od 1. siječnja ove godine u opisu posla, ali u slučaju Petrača ta se odredba u proteklih pet mjeseci nije primjenjivala. Iz odgovora koji smo dobili u Ministarstvu pravosuđa, ispada da Ured za probaciju nije do sada nadzirao ni jednog uvjetno otpuštenog zatvorenika. Naime, tijekom ove godine predviđena je realizacija pilot-projekta koji probacijskim službenicima u zadaću stavlja i nadzor ove kategorije osuđenika. To znači da je Hrvoje Petrač “požurio” sustav i da će biti prvi na kojem će se ta praksa početi primjenjivati. Uredu za probaciju Hrvoje Petrač podnosit će i molbu ako poželi na nekoliko dana napustiti Zagreb, iz kojeg sada ne smije na dulje od 24 sata.

I prije epizode s Petračem krenulo se u izmjene Zakona o izvršenju kazne zatvora, koji trenutačno propisuje pravila vezana uz uvjetni otpust. Iz spomenutog zakona ti će članci biti izbačeni, a navodno se razmišlja i o donošenju posebnog zakona koji bi se bavio samo uvjetnim otpustom. Ako se to i ne dogodi, novi Kazneni zakon sasvim sigurno donijet će od početka sljedeće godine obvezu boljeg sustava obavještavanja u slučaju uvjetnog otpusta na relaciji sud-policija. Tada će biti normalno da policija na granici zatraži od osobe koja je na otpustu sudsku dozvolu za izlazak iz zemlje, što se, kada je Petrač odlazio iz Hrvatske, nije događalo jer nitko to posebno nije tražio.

Na put bez papira

Zato je i mogao putovati kamo je htio. To što je odlazio u Sloveniju, Izrael, Azerbajdžan i Španjolsku Petrač je, poput svog odvjetnika, na sudu prikazao kao nesporazum. Naime, nedugo nakon što je potkraj studenog prošle godine izišao iz kaznionice u Lipovici, odobren mu je odlazak u Izrael na liječenje. No, tada nije otputovao, već je to činio kasnije, pravdajući se da je mislio da je ta jedna dozvola vrijedila i za sva druga putovanja.

Kao mjeru da više neće kršiti uvjetni otpust, sudac Jambrović je Petraču naredio da se odsad, umjesto jednom, zagrebačkoj policiji u postaji Centar javlja dva puta mjesečno, odnosno svaka dva tjedna. Tu je obvezu u starom, blažem “režimu” Hrvoje Petrač jednom prekršio. Bilo je to u siječnju, nakon čega ga je policija išla kući tražiti. Utvrdili su da je bio u Zagrebu.

Komentara 33

BE
ben12
12:58 10.05.2012.

Od ovakovog sudstva ne može se ništa bolje ni očekivati ! Sve ima svoju cijenu .

TO
Toni50
13:22 10.05.2012.

No pa sda neka netko kaže prostak jedan da naše slobodno pravosuđe ne funkcionira nakomn 20-tog puta ! Iznenađujuču pamet vještinu i znanje su pokazali kod Ive Sanadera kod pukovnika njemu su oduzeli na vrijeme ... Tu znamou tom slučajuu nije bilo ni mita u tom pogledu !

KA
Karizma
18:44 10.05.2012.

Ali je netko uzeo lovu.U Sheratonu sjede i telefonom rijesavaju sudske parnice.samo je pitanje koliko kosta.Bravo majstori

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije