Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slučaj Remorker

Kalmeta o otvaranju istrage: To su sve stare stvari, dokazat ću svoju nevinost

kalmeta
Foto: Filip Brala/PIXSELL
1/9
17.11.2014.
u 12:17

Ja ne mogu osobno govoriti o sadržaju istrage, ali mogu reći da su to sve stare i poznate stvari, kazao je Kalmeta

Otvorena je istraga nad Božidarom Kalmetom zbog niza kaznenih djela vezanih za izvlačenje novca iz HAC-a. Kako je danas objavio DORH, postoje osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela, kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti, kaznenog djela protuzakonitog posredovanja, četiri kaznena djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te tri kaznena djela poticanja na primanje mita.

– Početkom prošlog tjedna dobio sam rješenje o pokretanju istrage odnosno, proširenju istrage u slučaju Remorker. Ne mogu osobno govoriti o sadržaju istrage, ali mogu reći da su to sve stare i poznate stvari. Tijekom istrage dokazat ću svoju nevinost, rekao nam je Božidar Kalmeta.

– Protiv mene nije podignuta kaznena prijava nego je proširena istraga, a to je velika razlika. Naravno da mi nije ugodno, ali ja ću dokazati svoju nevinost i angažirao sam jednog zagrebačkog odvjetnika – rekao je Kalmeta.

Kalmeta je, upitan je li dao iskaz USKOK-u i jesu li već bile pretrage, samo rekao kako je to nebitno, ali da će svakako sudjelovati u tom postupku.

Podsjetimo, nakon što je prije točno godinu dana uhićen njegov državni tajnik Zdravko Livaković, Kalmeta je uz ponavljanje kako ne zna ništa o kriminalu u HAC-u za Livakovića rekao kako je njegov prijatelj i kako je puno pridonio razvoju Zadra.

Nakon donošenja rješenja o provođenju istrage protiv osmorice okrivljenika u listopadu 2013. godine i rješenja o provođenju i proširenju istrage protiv sedmorice okrivljenika u studenome 2013. godine, USKOK je sada donio rješenje o provođenju i proširenju istrage protiv sadašnjeg gradonačelnika Zadra.

Kako je objavio DORH, osnovano se sumnja da je četrnaestookrivljeni Kalmeta kao tadašnji ministar mora, turizma, prometa i razvitka, a potom ministar mora, prometa i infrastrukture od 2005. do kraja 2010. godine, u Zagrebu, u namjeri stjecanja znatne nepripadne imovinske koristi za sebe i druge okrivljenike, u zajedničko djelovanje povezao I. okr., državnog tajnika u navedenom Ministarstvu te predsjednika Nadzornog odbora društava Hrvatske autoceste i Hrvatske ceste, II. okr., člana Uprave HAC-a, a potom pomoćnika ministra u navedenom Ministarstvu, III. okr., člana Uprave HAC-a i IV. okr., predsjednika Uprave društva Hrvatske ceste, a nakon toga predsjednika Uprave HAC-a.

U cilju ostvarenja plana grupe,  I., II., III. i IV. okrivljenik, sukladno dogovoru sa XIV. okr., realizirali su izvlačenje novca iz društava HAC i HC preko angažiranih izvođača radova te su, koristeći se pri tome autoritetom investitora, stavljanjem pojedinih izvođača u povoljniji položaj za dobivanje poslova, plaćanjem neosnovano uvećanih vrijednosti izvedenih radova kao i plaćanjem neizvršenih izvantroškovničkih radova, od odgovornih osoba trgovačkih društava zauzvrat tražili isplatu novčanih nagrada koje su im dijelom, u iznosu od 1,000.000,00 kuna, izravno isplaćene u gotovini, dok je isplata dijela nagrade realizirana tako da je III. okr. angažirao V. okr., odgovornu osobu u jednom društvu i voditelja poslova u više trgovačkih društava i jednom obrtu, koji je po uputama III. okr. izdavao fiktivne fakture trgovačkim društvima za poslove koji nikad nisu obavljeni.

Na opisani način na račune društava i obrta V. okr. uplaćeno je ukupno najmanje 30,000.000,00 kuna, a potom je navedeni iznos uplaćen na račune inozemnog društva V. okr. koji ga je zatim podigao i za sebe, sukladno dogovoru, zadržao najmanje 5,500.000,00 kuna, dok su iznos od najmanje 24,500.000,00 kuna međusobno podijelili I., II., III., IV. i XIV. okrivljenik.

Komentara 241

Avatar dr_watson
dr_watson
11:54 17.11.2014.

Sad se vidi da je Bajić godinama štitio kriminalce i njega treba privesti i osuditi za pomaganje u kriminalnim djelima i ne procesuiranju istih . Ajmo čisti Hrvatsku od kriminalaca . Svi koji se ogriješili u kriminal treba osuditi nana maksimalne kazne i oduzeti im imovinu. Šta se čeka sa Mesićem, Jakovčićem ,Linićem, Čačićem itd ?

ZO
zoom
12:00 17.11.2014.

sadašnja vlast obračunava se sa bivšom...a za godinu dana bit će obratno

Avatar cartman82
cartman82
11:53 17.11.2014.

Kalmeta i korupcija. Ma to ne ide zajedno. Pa on je primjer poštenja i transparentnosti. ahahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije