Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obrana Darka Zuneca

'Djevojke su 
mi se same javljale i slale 
su mi svoje slike'

prostitutka
Foto: ilustracija
1/3
15.06.2015.
u 08:13

Zunec je živio u Njemačkoj gdje je vodio klub s prostitutkama, a prostitucija je tamo legalna

– U Njemačkoj sam vodio klubove u kojima su prostitutke pružale seksualne usluge, a to je u Njemačkoj legalno. Prostitucija je legalna, a djevojke su same radile i plaćale porez. Onda je promijenjen zakon prema kojem je njihova porezna uprava od vlasnika klubova ubirala porez i to tako da se po prostitutki plaćalo 25 eura po danu. Vlasnik kluba s djevojkama bi sklapao ugovor prema kojem bi dobivao pola njihove zarade.

Nisam ih nagovarao

Tako sam radio u Njemačkoj, a kada sam se 2008. vratio u Hrvatsku, otvorio sam kafić. S vremenom se doznalo čime sam se bavio u Njemačkoj i meni su se djevojke same počele javljati. Nikoga nisam nagovarao na prostituciju. One su mi davale fotografije koje sam objavljivao na internetu, a mislio sam da je to i u Hrvatskoj legalno – branio se Darko Zunec (50), kojeg USKOK tereti da je organizirao zločinačko udruženje koje se od srpnja 2014. do siječnja 2015. bavilo pronalaženjem djevojaka koje su potom odlazile u Njemačku kako bi tamo pružale seksualne usluge za novac.

Osim Zuneca, još su optuženi Darko Kocijan i Goran Golub, dok su dvije žene koje su s njima bila optužene priznale krivnju. One su prošli tjedan temeljem sporazuma s USKOK-om na zagrebačkom Županijskom sudu osuđene na godinu dana zatvora, koji im je zamijenjen radom za opće dobro. Uz to, morale su zajedno vratiti 11.000 eura koje su zaradile kao posrednice. Naime, njihov je posao bio da, nakon što se fotografije djevojaka koje je Zunec pronašao objave na specijaliziranim internetskim stranicama, razgovaraju s klijentima te ugovore "posao". Ili, preciznije, kažu klijentima koliko će ih stajati tražena usluga i na kojoj će ih adresi djevojaka koju su izabrali čekati.

Što se tiče Zuneca, koji je u ovoj priči uhvaćen u vrijeme dok je zbog drugog postupka u kojem je također optužen za prostituciju bio u kućnom pritvoru, optužnica u odnosu na njega još nije potvrđena. Naime, preostali optuženici također razmišljaju o nagodbi pa je optuženo vijeće odgođeno dok se to ne riješi. Zunec je inače, prema optužnici, ali i vlastitom priznanju, u šest mjeseci obuhvaćenih optužnicom zaradio 45.000 eura. USKOK traži da mu se taj novac oduzme, a tužiteljstvo traži da se nepripadajuća materijalna korist oduzme i drugim optuženicima – Kocijanu 5000 eura, a Golubu 1000 eura.

Kuriri i vozači

Njih se dvojica terete da su služili kao neka vrsta kurira jer su novac koji su prostitutke zarađivale nosili Zunecu iz Njemačke u Zagreb. Osim toga, kada je to trebalo, prevozili su i djevojke iz Zagreba u više njemačkih gradova gdje su radile. Sistem je bio sljedeći – kada bi djevojke došle u Njemačku, prijavile bi se u prije odabran hotel, u koji bi im potom dolazile mušterije. Cijena usluga kretala se od 60 do 100 eura za pola sata, između 100 i 150 eura za sat te između 200 i 250 eura za dva sata. Zaradu su dijelile popola sa Zunecom, a troškove hotela nekada su plaćale same djevojke, a nekada je pola troškova platio Zunec.

Tijekom istrage saslušano je i više prostitutki, a Zunec i ostali dulje su bili tajno praćeni i prisluškivani. Iz njegove komunikacije s djevojkama tako se moglo doznati da neke od njih na 15 dana dolaze u Njemačku, a nakon toga se vraćaju svojim životima. Snimljeno je i kako im on govori da mu kažu ako imaju problema ili ako im šalje prevelik broj klijenata.

>> U borbi za kuće makro se poziva na slučaj Bandić

>> Ostali su bez kuće jer je opet počeo prodavati djevojke

Komentara 26

Avatar navijač
navijač
08:59 15.06.2015.

Ako su dobrovoljno radile treba ih samo osuditi za utaju poreza i to naravno so u Hrvatskoj.Policiji i pravosudju bi bilo pametnije da se obracunaju sa politickom prostitucijom u HR. ,ali to nesmiju zato sto su i sami dio nje.

DU
Deleted user
09:22 15.06.2015.

Riječ je o velikom uspjehu policije jer raskrinkati ovako nešto, u situaciji kad su im kadrovi razasuti diljem Lijepe naše i motre na svaki list duhana, tko bere smilje u vreće i tko prekoračio brzinu na cesti - e to je živi dokaz da Hrvati mogu oprostiti sve osim uspjeha i da su jalni što imamo tako učinkovitu policiju. A kako će im tek biti ljeti, kad je sezona, i kad se ljepotice i manekenke stanu ukrcavati na jahte pod tuđim zastavama - a oni u komplet uniformama, kupajući se u znoju lica svoga i pod kapama, moraju to motriti s gata i bilježiti - e to samo oni znaju. Policija i ministar osobno znaju izabrati prioritete i njih ne zanimaju ovi što pljačkaju stanove, vikendice, banke i tako to - ne, oni se ustremili na najviše star zanat na svijetu.

IM
Immanuell
08:52 15.06.2015.

Ako je istina da su se same javljale, a vjerujem da jesu, danas cure sa želucem mogu lijepo zarađivati i zaraditi si za ostatak života kroz par godina, sama organizacija ako je bila bez nasilja na dragovoljnoj bazi, tada ne vidim razloga za ovako javno seciranje i stigmu. Kod nas je to još uvijek protuzakonito, ako su ih uhvatili, O.K., jedan člančić u dnevnim novinama i gotovo. Ali ovdje je čitava kolumna na dvije ili tri kartice teksta, kao da su ne znam kakvi kriminalci. Savjet: što prije ovo legalizirate, prije će svima biti ljepše i bolje. Svi znamo za djelovanje prostitucije u zemlji, a najgore je ono podzemno, jer nema dozvole. za legalan rad. Tu je odmah i manja zdravstvena zaštita, loši prostori u kome se odvijaju aktivnosti, ma sve...... Ali, zar će nas Nijemci učiti pameti......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije