Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVE ZBOG FACEBOOKA

Napisao da homoseksualce treba 'polit petrolejem i užgat' pa optužen za poticanje na nasilje i mržnju

split policija
Foto: Miranda Cikotić/Pixsell
1/2
24.10.2016.
u 15:00

Zbog tekstova objavljenih na svojim Facebook profilima dvojica Splićana su zaradila optužnicu zbog poticanja na nasilje i mržnju

Da Facebook nije samo društvena mreža preko koje se “družite” s prijateljima i poznanicama te izmjenjujete mišljenja, stavove i fotografije, već i alat kojim se služe istražni organi za otkrivanje kaznenog djela, na svojoj koži osjetila su dvojica Splićana u dobi od 35 i 32  godine.  

Naime, zbog tekstova objavljenih na svojim Facebook profilima obojica su zaradila optužnicu zbog poticanja na nasilje i mržnju, a optužnice protiv njih podiglo je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu.

Starijem muškarcu na teret se stavlja da je 2. lipnja 2016. u 12 sati na svome Facebook profilu objavio tekst pod naslovom “Polit petrolejem i užgat”. Tekst  je, tvrdi tužiteljstvo, za cilj imao propagiranje nesnošljivosti prema osobama homoseksualne spolne orijentacije koje su organizirale  manifestaciju  “Javni  prosvjed  za  prava LGBT osoba - Split Pride  2016”  za 4. lipnja  2016. 

S obzirom na to da je tekst koji je na svome Facebooku objavio 35-godišnjak bio široko dostupan na društvenoj mreži, tužiteljstvo smatra da je ta objava izazvala uznemirenost i strah od mogućeg nasilja kod građana homoseksualne orijentacije koji su imali namjeru sudjelovati u Gay prideu. Zbog iste stvari optužen je i 32-godišnjak, koji je, tvrdi tužiteljstvo, sa svog profila na Facebooku, 1. svibnja 2016. u 1.06 na Dalmatinskom portalu objavio tekst “Sve ove bolesne pederčine treba pobiti”.

Ključne riječi

Komentara 8

MA
majmudin
15:35 24.10.2016.

ne koristite Facebook...nadziru se svi oblici komunikacije..

Avatar Don-Corleone
Don-Corleone
21:47 25.10.2016.

Ja nekuzim zasto ih optuzuju,,, pa to su bolesni ljudi ti neznam kako da ih nazovem da nedobijem i ja prijavu,,da nasa djeca gledaju kako se grle po cesti,,treba za njih napraviti neko ostrvo i sve ih tamo izolirat,,stace nam takvi medju djecom,,jeli to normalno??

SF
sv.frane
18:05 24.10.2016.

Kako san shvatija tužiteljstvo je osjetilo strah i uznemirenost. Nije li to malo subjektivno. Možda ostala homoseksualna populacija to nije tako doživjela.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije