Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ratni zločin

Na suđenju Tomislavu Merčepu svjedočili bivši policajci PU zagrebačke

Tomislav Merčep
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
1/7
11.11.2014.
u 15:40

Govoreći o istrazi ubojstva obitelji Zec, Čađo je kazao da su tijekom te istrage, istraživali i dio događaja koji se zbio van Zagreba...

Ratko Čađo, koji je 1991. radio kao jedan od vođa grupe za krvne delikte u PU zagrebačkoj te je radio na očevidu ubojstva obitelji Zec, svjedočio je na zagrebačkom Županijskom sudu u nastavku suđenja Tomislavu Merčepu, optuženom za ratni zločin nad civilima.

Govoreći o istrazi ubojstva obitelji Zec, Čađo je kazao da su tijekom te istrage, istraživali i dio događaja koji se zbio van Zagreba. Konkretnije, radilo se o ubojstvu više civila, čija su tijela nađena u jednoj kući u Bujavici te su prevezena na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku.

- Nakon ubojstva obitelji Zec, priveden je veći broj pripadnika pričuvne postrojbe MUP-a, a neki od njih su se povezivali i s nestancima civila u gradu. Naime, tada su nestajali ljudi, koje su odvodile uniformirane osobe, pa smo i te nestanke istraživali. Razgovarajući s privedenim pripadnicima pričuvne postrojbe MUP-a došli smo do do jedne šire slike, te smo podnijeli kaznenu prijavu. Koliko se sjećam za ubojstvo obitelji Zec bili su osumnjičeni Suljić, Rimac, Mikola, Hodak te još neki, kazao je Čađo.

Kazao je da je pripadnike pričuvne postrojbe MUP-a, koji su osumnjičeni za ubojstvo obitelji Zec, priveli pripadnici specijalne policije PU zagrebačke, koji su ih prethodno razoružali. Kod uhićenika su tada nađene iskaznice pričuvnog sastava MUP-a. Upitan je li se netko od uhićenika pozivao na Merčepa te je li postojala ikakva veza između uhićenih i Merčepa, Čađo je odgovorio: - Ne mogu reći je li se netko pozivao na Merčepa, no iz neformalnih razgovora s uhićenicima proizlazila je veza između njih i Merčepa.

Upitan tko je tim ljudima bio zapovjednik, Čađo je kazao da ne zna, a na upit je li bilo tko u to vrijeme radio bilo kakav pritisak zbog istrage ubojstva obitelji Zec, Čađo je odgovorio: - U djelu u kojem sam ja bio nadležan, nije bilo pritisaka. Da oko istrage ubojstva obitelji Zec nije bilo pritisaka, kazao je i Esad Paratušić, još jedan bivši policajac, koji je 1991. radio u Odsjeku za krvne delikte PU zagrebačke. Govoreći o ljudima koji su osumnjičeni i privedeni zbog ubojstva obitelji Zec, Paratušić je spomenuo ista imena kao i Čađo te je dodao: - Obrada je rađena nad ljudima koji su se u narodu nazivali Merčepovci. Imali su iskaznice pričuvnog sastava MUP-a, no ne znam u kojem su statusu oni bili i jesu li stvarno bili u pričuvnom sastavu MUP-a.

>>Svjedok: Postojala su saznanja da su pripadnici postrojbe odgovorni za nestanke ljudi

>>Tomislav Merčep u toplicama čeka odluku o optužnici

Komentara 9

DD
ddh
16:15 11.11.2014.

"Čađo te je dodao: - Obrada je rađena nad ljudima koji su se u narodu nazivali Merčepovci." ---------Nema sto. Stvarno su to jaki dokazi. A Mercepa ce vjerojatno osuditi, jer ce se iz Ostojiceve grupacije naci sigurno netko, tko ce onda za sud "vjerodostojno" svjedociti kako je cuo od nekoga kome je to netko drugi ispricao jer je i on takvo nesto cuo. A nebi nikoga iznenadilo niti to, da miljenica Josipovica po imenu Terselicka sa njezinim prijateljem i Pusicevim (Pusic je savjetnik ne srpskog nego hrvatskog predsjednika!) pobratimom, Savom Strbcem organizira par svjedoka koji ce optuzbu potvrditi. I onda ako je sudac na istoj valnoj duzini kao sudkinja Saricka u Rijeci, evo osude za Mercepa, kao sto su bez ijednog materijalnog dokaza osudili i heroja Domovinskog rata Mirka Norca. Pa se komunisti i njkihovi mediji jos i cude, zasto je braniteljima prekipjelo. Svasta. Komunisticki je to posao.

MI
Mirnadob
16:48 11.11.2014.

Znaci,Hrvatima se jos uvijek sudi? a kada ce sjest oni abolirani na optuzenicku klupu???

CA
campa
17:40 11.11.2014.

Bilo bi vrijeme da ovaj cirkus od pokušaja dokazivanja krivnje i dodvoravanja Briselu prestane i da se istinski junak domovinskog rata oslobodi krivnje.Zar je potrebno pod svaku cjenu nekom dokazati da je kriv.Pustite teško bolesnog junaka da se odmara,lijeći i živi u miru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije