Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Split

Kineska obitelj otrovala se ugljičnim monoksidom, beba umrla

Trovanje plinom - Split (1)
Foto: Ivana Ivanović/Pixsell
1/7
08.02.2012.
u 10:17

Plin je procurio u stanu u Rokovoj ulici, beba je umrla, a otac je i dalje u životnoj opasnosti.

Strašna tragedija dogodila se tročlanoj kineskoj obitelji u podstanarskom stanu u Rokovoj ulici u Splitu. Djevojčica u dobi od 17 mjeseci umrla je, najvjerojatnije od udisanja ugljikova monoksida, a otac i majka u kritičnom stanju prevezeni su u Klinički bolnički centar u Splitu. Otac Chen Hai Fei u lošem je stanju i za njegov život bore se liječnici, a majka Lan Ai Zhu je stabilno iako je i sama bila izložena udisanju smrtonosnog plina.

Liječnici splitske pedijatrije nadljudskim su naporima pokušali spasiti bebu, ali, na žalost, nije joj bilo spasa. Djevojčici je konstatirana smrt u 10.40 sati, nakon što su je liječnici 45 minuta bezuspješno pokušavali reanimirati.

Razbili su prozor

– Djevojčica nije davala znakove života ni u 9.55 sati kada ju je dovezla Hitna medicinska pomoć. Iako je dovedena u beznadnom stanju, odmah smo pristupili reanimaciji. Na žalost, nije se moglo učiniti ništa – rekao nam je docent Neven Pavlov, predstojnik Klinike za dječje bolesti KBC-a Split. Obitelj je pronašla očeva sestra koja je kucala na vrata prizemnog stana u staroj kamenoj kući.

Kako joj nitko nije otvarao, uspaničila se i razbila prozor.

Pozvani i vatrogasci

Susjedi pričaju da je prizor koji je zatekla bio jeziv: njezin brat i dijete ležali su na krevetu u nesvijesti, a žena je bila pri svijesti, ali potpuno dezorijentirana. Odmah je zvala 112 i vozilo Hitne pomoći je krenulo. Međutim, uske i zaleđene kamene ulice bile su poput stakla.

– Bili smo u kafiću i gledali kako se dva vozila Hitne pomoći vrte i pokušavaju popeti po skliskoj cesti. Nisu uspjeli i otišli su okolo. Onda smo čuli gospođu, sestru unesrećenog, kako zapomaže i doziva upomoć. Otrčali smo do stana i došli gotovo u isto vrijeme kada i Hitna. Ušli smo kroz prozor, oni su ležali na krevetu, vrlo blijedi... Strašno, još sam potresen! – ispričao nam je susjed Ivan Čondić.

Kaže da kineska obitelj u Splitu živi pet godina. Bili su povučeni i vrijedni ljudi.

– Da su ulice očišćene i da je Hitna pomoć došla ranije, možda se ovo ne bi dogodilo! – ogorčeni su stanari Rokove ulice.

Međutim, Leo Luetić, ravnatelj Hitne medicinske pomoći, tvrdi da se preuveličava i da je transport protekao brzo i regularno.

– Trebalo je 25 minuta od poziva do njihova dolaska do bolnice, uključujući i zbrinjavanje na licu mjesta, što znači da se vozilo ‘vrtjelo’ 20 sekundi! – rekao nam je dr. Luetić.

– Djevojčica je već bila u beživotnom stanju kada smo došli po nju – potvrdio je.

Inače, odmah nakon dojave pozvani su i vatrogasci koji su trebali prokrčiti put, ali dr. Luetić kaže da njihova intervencija na koncu nije bila potrebna.

U čekaonici splitske bolnice zatekli smo rodbinu nesretne obitelji, članove kineske zajednice u Splitu i njihove prijatelje. Pod dojmom su tragedije, šokirani i užasnuti. Čekali su vijesti od liječnika, u žalosti zbog smrti bebe i u strahu za živote njezinih roditelja.

Kako su se otrovali, znat će se nakon policijskog očevida. Pretpostavlja se da su se grijali na drva, a nisu provjetravali stan te u prostoriji nije bilo dovoljno kisika.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije