Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
krak FIMI MEDIJe

Josip Sapunar nepravomoćno osuđen na djelomičnu uvjetnu kaznu

Josip Sapunar
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
1/3
16.07.2014.
u 14:45

Ide 15 mjeseci u zatvor i mora vratiti 7,7 milijuna kuna

– Činjenica je da ste trpjeli strahovit pritisak od vrha izvršne vlasti, no ni strah od gubitka radnog mjesta, ni strah za egzistenciju ne može biti opravdanje za to što ste učinili. Vi ste visoko obrazovana osoba, doktor ste ekonomskih znanosti i kao takav imali ste mogućnost izbora.

Teško djelo

No vi ste unatoč tome pristali na sve što su od vas tražili Mladen Barišić i Ivo Sanader iako ste dobro znali i bili ste svjesni da se u poslovima s Fimi medijom pribavlja novac za HDZ. Ovo je teško kazneno djelo protiv gospodarstva koje dolazi od samog vrha izvršne vlasti, a proveli su ga ljudi koji su bili na čelu trgovačkog društva u državnom vlasništvu. Može se reći da je zbog tog  djela to trgovačko društvo danas u velikim problemima – kazala je, među ostalim, Jasna Galešić, predsjednica vijeća zagrebačkog Županijskog suda obrazlažući nepravomoćnu presudu kojom je Josipa  Sapunara (42), bivšeg člana uprave HAC-a, osudila na djelomičnu uvjetnu kaznu od dvije i pol godine zatvora.

Drugim riječima, Sapunar će polovinu kazne, godinu i tri mjeseca, “odraditi” u zatvoru, dok će mu ostatak kazne biti zamijenjen uvjetnom uz rok kušnje od četiri godine. Uz to, Sapunar,  koji se teretio  za zlouporabu u gospodarskom poslovanju u jednom od krakova afere Fimi media mora vratiti 7,7 milijuna kuna, za koliko je prema presudi njegovim djelovanjem oštećen HAC te mora platiti i troškove sudskog postupka.

Izrečena presuda svojevrsno je iznenađenje jer je tužiteljstvo za Sapunara predložilo uvjetnu kaznu od 11 mjeseci zatvora uz rok kušnje od pet godina. Bila je riječ o nekoj vrsti neformalne nagodbe, no sud je nije prihvatio.

Svrha kažnjavanja

– Kaznu koju je tužiteljstvo predložilo sud nije prihvatio, jer se njome ne bi postigla svrha kažnjavanja. Zadaća suda jest da pokaže da se isplati živjeti i raditi  pošteno, dok se činjenje kaznenih djela ne isplati – kazala je sutkinja. Sapunaru je kao olakotno cijenjeno to što je u potpunosti priznao djelo te što je otac troje djece. Njegov branitelj Gordan Preglej najavio je da će se žaliti na kaznu te odluku o oduzimanju protupravno stečene imovinske koristi.

Komentara 8

SJ
super jura iz 2 galaksije
15:05 16.07.2014.

Počelo je počelo nešto se dešava. Sad će sapi da sapunja mačora malo iza rešetaka,

DU
Deleted user
15:47 16.07.2014.

"nepravomoćno osuđen na djelomičnu uvjetnu kaznu" , uh, tip je nadrapao

Avatar Prodanović
Prodanović
16:24 16.07.2014.

Ma šta je to za njega, maznuo je stotine milijuna zato se nije niti odupirao Sanaderu i Barišiću! Vlasnik je dvije visoke škole , Kairos i Visoke škole za međunarodnu diplomaciju, nekoliko kuća i stanova, ni sam ne zna što sve ima! A sada na Remorker, e tu mu nema ni Sanadera, Barišića, Kalmete...sve sam (?) odigrao, ali nije "pošteno" podijelio!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije