Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODAVANJE INFORMACIJA

Josip Petrović i optuženi policajci zanijekali krivnju

Suđenje Rajiću, Petroviću i korumpiranim policajcima za trgovanje informacijama
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
1/13
03.03.2017.
u 18:00

Cijela ova afera počela je u rujnu 2012.. uhićenjima Drnića i Svaline, no iako je optužnica podignuta u travnju 2014., potvrđena je tek u siječnju 2016. i to nakon što ju je sud tri puta tužiteljstvu vraćao na doradu

- Nismo krivi - kazalo je 14-ero optuženika predvođenih Vladimirom Rajićem kojima je na zagrebačkom Županijskom sudu počelo suđenje u jednoj od najvećih afera koje su proteklih godina potresle hrvatsku policiju. Jer među 14-oricom optuženika nekolicina je zaposlenika policijskog USKOK-a, a optuženi su da su za novac i usluge odvali informacije iz najtajnijih uskočkih istraga.

Osim policajaca Vjekoslava Drnića, Marka Svaline, Andree Kožić, Branka Damjanovića, Tomislava Jerkića, Selme Abadžić i Slavice Perko, još su optuženi Vladimir Rajić, Stipe Barišić i Damir Ivić, te poduzetnici Igor Mlinar, Rudolf Krpina, Željko Biloš i Josip Petrović. Bilošu se na istom sudu sudi i u postupku u kojem je prvooptužena Nada Čavlović Smiljanec, bivša SDP-ova saborska zastupnica i bivša šefica Porezne uprave, dok je Petrović bio intimus dvojice bivših šefova HDZ-a - Ive Sanadera i Tomislava Karamarka - a njegov poslovni odnos s tvrtkom Karamarkove supruge bio je povod za pad Vlade Tihomira Oreškovića.

Cijela ova afera počela je u rujnu 2012.. uhićenjima Drnića i Svaline, no iako je optužnica podignuta u travnju 2014., potvrđena je tek u siječnju 2016. i to nakon što ju je sud tri puta tužiteljstvu vraćao na doradu. Nakon podizanja optužnice, obranama optuženika bili su sporni brojni prikupljeni dokazi, a među njima i snimke tajno snimljenih razgovora, telekomunikacijska vještačenja, izvješća PNUSKOK-a... To im je očito ostalo sporno i nakon početka suđenja pa su zatražili da se velik dio toga izdvoji iz spisa kao nezakonit dokaz. Sudsko vijeće će o tome odluku donijeti naknadno pa je suđenje odgođeno do daljnjeg.

Prema optužnici, tajne informacije su se odavale od 2010. do 2012., a ideju da od PNUSKOK-ovih policajaca dobivaju podatke o tajnim praćenjima, izvidima i istragama dobili su Rajić i Mlinar. Nakon toga su, tereti ih USKOK, našli policajce koji su im bili spremni za usluge ili novac dostavljati te informacije, koje su potom prosljeđivane zainteresiranim osobama. Za informacije nad kim se provodi istraga, koji je sudac izdao nalog za tajno praćenje i prisluškivanje i koga, policajcima koji su ih dostavljali plaćano je građevinskim uslugama, plastičnim operacijama ili pak obećanjima da će im supruga biti zaposlena. Zbog informacija koje su, kako tvrdi optužnica odali, propale su četiri najtajnije uskočke istrage, o čemu je svojevremeno govorio i Mladen Bajić, tadašnji glavni državni odvjetnik.

Inače, kada je optužnica bila podignuta, bilo je optuženo 15 osoba, no u međuvremenu je policajka Anita Zorko priznala krivnju te je po nagodbi s USKOK-om uvjetno osuđena na 10 mjeseci zatvora uz rok kušnje od četiri godine, a tri joj je godine zabranjeno obavljanje djelatnosti u državnoj službi.

>> 'Počasti ekipu pa ćemo ti srediti blaži tretman'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije