Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jedan poginuo, dvojica ozlijeđena

Pirotehničar, otac dvoje male djece, stradao na terenu u Lici

Lički Ribnik: Jedan pirotehničar poginuo, a dvojica ozlijeđena tijekom razminiravanja
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/4
15.04.2016.
u 18:27

Neodrživo je stanje, upozoravaju pirotehničari. Orepić je jučer obećao da će u roku od tri tjedna pripremiti prijedloge novog rješenja

Uzalud su pirotehničari upozoravali da je sadašnja situacija neodrživa jer su zatrpani poslom koji ne mogu kvalitetno obaviti, da se za četvorni metar razminiranja ne može plaćati manje od tri kune. Nitko ih nije čuo.

Sastanak uoči tragedije

Strahovali su da bi zbog toga mogao poginuti netko od civila jer će ući u polje koje se vodi kao očišćeno, a oni ne mogu jamčiti da je uistinu tako. Upozoravali su i da je samo pitanje dana kada će smrtno stradati netko od njih. A upravo se to jučer dogodilo u Ličkom Ribniku nedaleko od Gospića gdje je u eksploziji mine PROM-1 oko 11.40 sati smrtno stradao 39-godišnji pirotehničar Dražen Aleksić iz Karlovca, zaposlenik tvrtke za razminiranje BIOS-F. Iako su se u trenutku eksplozije nalazili svaki u svojoj stazi poljoprivrednog zemljišta koje su čistili, u eksploziji su ozlijeđeni i 36-godišnji Ivan Šolić te njegov vršnjak Antonio Cindrić. Nakon liječničkog zbrinjavanja u Općoj bolnici u Gospiću, gdje su jednom sanirane lakše ozljede noge, a drugom ramena, obojica su puštena kući u Karlovac.

Strašna tragedija, strašna – jedva je izustio ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec od kojeg doznajemo da razminiranje na tom području traje dulje od dva mjeseca.
– Čistimo poljoprivredno zemljište od mina. Riječ je o velikom projektu površine 4,6 četvornih kilometara čiji se razminiranje financira iz sredstava fondova EU – kazao je Jakopec koji je otišao na mjesto pogibije Dražena Aleksića.

Supruga je znala reći da bi potpuno poludjela kada bi razmišljala što Dražen radi

– Svi smo šokirani i očajni zbog njega, ali i zbog supruge Sandre i dvoje malene djece. Kći je ove godine trebala krenuti u prvi razred, a sin napuniti pet godina. Njima će biti najteže. Dražen je doista bio jako dobar gradski dečko, drag, tih, uvijek spreman na društvo, zezanciju, roštilj kod kuće s prijateljima kada nije bio na terenu – pričaju nam susjedi na Lemić brdu. Bio je iskusan pirotehničar jer se tim poslom bavio više od deset godina i obišao cijelu Hrvatsku.

“Shvaćala je to kao posao”

– Sandra je često znala govoriti da bi potpuno poludjela kada bi u lošem smislu razmišljala o tome što suprug radi. Shvaćala je to kao posao i nadala se da se njemu neće dogoditi nikakvo zlo – pričaju nam prijatelji.

Jučer, neposredno prije tragedije u Lici, predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca humanitarnog razminiranja sastali su se u ministrom unutarnjih poslova Vlahom Orepićem kako bi upozorili na neodrživost stanja u razminiranju. U Udruzi navode da se ministar Orepić složio da je stanje neodrživo i da će u roku od tri tjedna MUP nastojati pripremiti prijedloge rješenja koji će to promijeniti. 

>>'Apsurdno da cijena razminiranja jednog kvadratnog metra iznosi 2,90 kuna'

>>Razminirano 300.000 četvornih metara Kotar šume

Komentara 87

Avatar TvojUjko
TvojUjko
12:15 15.04.2016.

I 2016. stradavaju od srpskog posijanog smeća po Hrvatskoj! nikad ih ne pustiti u EU dok ne daju odštetu stradalima!

IB
ibiza
12:49 15.04.2016.

i mi pricamo O Jasenovcu 70 god. poslije a u Hrvatskoj nakon 25 god ginu od agresorskog dijela molim vas ...

BH
bijela_hrvatska
12:40 15.04.2016.

Hoće li se danas "drugovi antifašisti" u Jasenovcu i toga sjetiti ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije