Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPTUŽNICA

Dr. Diklić počinio liječničke pogreške zbog kojih je umrlo 10 ljudi?

Davorin Diklić
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
10.12.2014.
u 16:18

Diklić je lani sredinom lipnja uhićen zbog osnovane sumnje na počinjenje navedenih kaznenih djela, ali je nakon nekoliko dana pušten iz istražnog zatvora

Ako je suditi prema optužnici danas podignutoj pred Općinskim sudom u Bjelovaru, ovaj sud uskoro bi mogao biti poprište dosad najvećeg sudskog postupka u Hrvatskoj pa i šire kada su u pitanju optužbe protiv liječnika. Naime, nakon završene istrage, Općinsko državno odvjetništvo ne navodeći ime podiglo je optužnicu protiv poznatog bjelovarskog kirurga i bivšeg političara Davorina Diklića stavljajući mu na teret u sudskoj praksi dosad nezapamćene optužbe prema kojima je počinio čak 12 kaznenih djela.

Bivšem šefu bjelovarske kirurgije, koji je više od dvije godine bio i v.d. ravnatelj bjelovarske Opće bolnice, na teret se stavlja da je u razdoblju od 2003. do 2009. godine primjenjujući nepodobna sredstava i načine liječenja te nesavjesno postupajući počinio liječničke pogreške koje su kod čak deset osoba prouzročile smrt, a kod dvije teško narušavanje zdravlja. Zbog višekratnog nesavjesnog postupanja i teških kaznenih djela u optužnici je predloženo da mu se izrekne sigurnosna mjera zabrane potpunog obavljanja kirurške djelatnosti u trajanju od deset godina.

Podsjetimo, Diklić je lani sredinom lipnja uhićen zbog osnovane sumnje na počinjenje navedenih kaznenih djela, ali je nakon nekoliko dana pušten iz istražnog zatvora. Sam Diklić danas nije želio ništa komentirati poručivši tek kratko: "Zasad nemam komentara", što i nije neko iznenađenje s obzirom na to da optužnica još nije pravomoćna. Naime, prije eventualnog početka suđenja Diklić ima pravo odgovora u roku od osam dana od primitka optužnice i u njemu može osporavati sve što se u njoj navodi. Ako to učini, sastaje se Vijeće suda koje će odlučiti o osnovanosti optužnice i njegova eventualnog prigovora.

U bjelovarskoj bolnici u kojoj Diklić i dalje radi danas nisu bili iznenađeni optužnicom.

– Znali smo da se provodi istraga i ovo je logičan slijed. Za nas je ovo neugodna situacija jer će se sada bolnica ponovno spominjati u negativnom kontekstu, no ništa tu ne možemo. Poštovat ćemo sve odluke suda i sve zakonske norme, ali ne možemo ništa prejudicirati i sve dok ne dobijemo sudsku odluku, on će i dalje obavljati svoj posao – kazao je Zoran Seleš, sanacijski upravitelj bjelovarske bolnice. Nadalje je još dodao da Diklić vrlo korektno i uspješno obavlja sve radne zadatke te da je ovaj slučaj, ali i općenito stanje na kirurgiji, zapravo stara rana koja će se morati konačno jedanput očistiti kako spada.

Široj javnosti Diklić je postao poznat nakon skandala koji je u kolovozu 2010. izbio u bjelovarskoj bolnici, a u kojem su se protiv njega kao v.d. ravnatelja i šefa odjela žestoko pobunili gotovo svi liječnici kirurgije. Upravo ta pobuna nanijela mu je i političku štetu. Naime, Diklić je jedno vrijeme bio i predsjednik bjelovarskog HSS-a i potpredsjednik Gradskog vijeća, no zbog pritisaka i nezadovoljstva napustio je stranku te se nešto kasnije potpuno povukao iz politike.

Usvoji li sud predloženu desetogodišnju zabranu rada, to bi za njega zasigurno značilo i kraj liječničke karijere, no to je ipak manja muka budući da mu zbog kaznenih djela koja mu se stavljaju na teret prijeti višegodišnji zatvor.

Komentara 12

DU
Deleted user
16:40 10.12.2014.

U ovoj priči je opasan onaj koji predlaže 56. godišnjem kirurgu zabranu rada na 10 godina. Pretpostavljam da nakon tih 10 godina može raditi dalje. Kako? Vjerojatno sa istim posljedicama. Koja bi bila razlika da mu se odredi 30 godina zabrane rad.

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
17:25 10.12.2014.

Ovakvih kirurga kbc-e ima na stotine a pogotovo rebro, nedo ih bog nikome....

Avatar viki_nuland
viki_nuland
19:09 10.12.2014.

Ja sam mislio da je na slici mesar iz Konzuma, a u biti ono je mesar iz Bjelovarske bolnice. Ova drzava sve vise i vise lici na scenarij iz Alan Forda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije