Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Status istražitelja

Detektivi: Dosad naši dokazi nisu bili sporni

26.01.2009 Zagreb - Njegoslav Blazek,privatni detektiv i vlasnik detektivske agencije Sova
Foto: Boris Ščitar/Večernji list
1/2
26.09.2014.
u 08:31

Vrijede li informacije privatnih istražitelja kao dokaz na sudu?

Vrijedi li iskaz privatnih detektiva kao dokaz na sudu, pitanje je koje se nametnulo nakon što je Igor Pavlica, sudac varaždinskog Županijskog suda, poništio nepravomoćnu presudu Općinskog suda u Čakovcu uz obrazloženje da privatni detektivi nisu ovlašteni prikupljati informacije o kaznenim djelima koja se progone po službenoj dužnosti.

Detektivi bez ovlasti

Riječ je o slučaju u kojem je Saša Tuksar (31) nepravomoćno osuđen najprije na dvije i pol, a potom na tri godine zatvora.

Sudilo mu se jer je suputnik kojeg je 2010. godine vozio u Budimpeštu, Marin Šuica (15), tada tenisač u usponu, stradao u prometnoj nesreći jer se on neprilagođenom brzinom zabio u kamion. Dvadeset je dana privatna detektivka Sove razgovarala sa svjedocima da bi tada utvrdila da je Tuksar, Šuičin trener, navodno u auto sjeo neispavan i umoran nakon što je viđen u barovima.

O tome što je čula svjedočila je i na sudu, a onda su se otac poginulog mladića i angažirana detektivska agencija našli pred zidom jer je upravo zbog toga presuda poništena.

– U svim slučajevima za koje imamo konkretne izvještaje sudovi, policija i državno odvjetništvo (i hrvatsko i inozemna) nikada nisu osporili prikupljene informacije i dokaze zbog navodnog "neovlaštenog" djelovanja – kažu u Sovi. Dodaju da je suradnja s policijom i Državnim odvjetništvom na visokoj razini te da se dostatan broj sudskih odluka temeljio na njihovim kaznenim prijavama i svjedočenjima.

Dobru suradnju s policijom ističe i Goroslav Šmaguc iz detektivske agencije Shark.

Suradnja s policijom

Njegova agencija godišnje odradi 60-80 slučajeva, a uglavnom se fokusiraju na krađe, prijevare i korporativnu sigurnost. Cijena je njihova angažmana po satu 200-250 kuna.

I on navodi da izvješća privatnih detektiva, utemeljena na prethodnom ugovoru, sud može uzeti kao dokaz u sudskom postupku.

– Ne postoji izričita zabrana prikupljanja obavijesti i informacija u tim slučajevima. Naprotiv, temeljem Zakona o privatnim detektivima smijemo prikupljati podatke o dokazima koji su važni i za kazneni postupak, pod uvjetom da ne ometamo obavljanje poslova iz djelokruga tijela državne vlasti – nadovezuju se iz Sove. Upravo zbog slučaja Šuica i odluke varaždinskog Županijskog suda Udruga privatnih detektiva Hrvatske dogovorila je konzultacije s MUP-om nakon kojih će se očitovati o tom slučaju.

Detektivsku djelatnost u Hrvatskoj obavlja 11 trgovačkih društava i 9 obrta, a licenciju za privatnog detektiva ima 116 osoba, od čega su četiri žene. 

>> Iskaz detektivke iz Sove nisu uzeli za dokaz na sudu 

>> Suđenje tenisaču Tuksaru za prometnu nesreću kreće ispočetka

Komentara 1

HR
HRVATSKA89
09:30 26.09.2014.

to je u HR normalno sta je tu cudno kada nam cijela vlada krade a sudci djele pljen kome koliko

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije