Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UZIMANJE MITA

Carinici zažmirili na 35 kilograma mesa i rakiju

Carina
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/4
26.01.2017.
u 08:46

Obrane su isticale kako im se “sudi za siću”, dok su troškovi sudskog postupka “najmanje milijun kuna, a platit će ih građani”

Od 35 carinika i “civila”, optuženih zbog švercanja robe u Hrvatsku i BiH na prijelazu Stara Gradiška 2011., kao i davanja ili uzimanja mita, 21 je nepravomoćno proglašen krivim u srijedu na Županijskom sudu u Osijeku.

Od optužbi protiv Marka Bjelobrka te carinika Zdravka Grubišića USKOK je odustao, dok su oslobođeni policijski načelnik iz PP Nova Gradiška Mario Lončar, zatim Jasmin Samardžić i Ivica Bulić. Devetorica preostalih još su na početku postupka priznala nedjela i nagodila se s tužiteljima za blaže kazne.

A gotovo svima jučer osuđenima izrečena je uvjetna kazna. Izuzetak su carinik Zvonimir Matokanović, kojemu je godina dana zatvora zamijenjena radom za opće dobro, baš kao i kolegi mu Miroslavu Brliću. Za svaki dan zatvora odradit će, naime, po dva sata. Na popisu “svježe” osuđenih je ukupno osam hrvatskih carinika, ali i jedan policajac iz BiH.

Uvozile su se bez carinskih plaćanja tende, rabljeni namještaj, bijela tehnika, keramičke pločice, a u jednom se slučaju radilo i o 35 kilograma svježeg i suhog mesa te 4,2 litre rakije. Primjerice, za te 4,2 litre rakije vlasnik je trebao platiti 109 kuna carinskih davanja, a meso uopće nije smio prenijeti preko granice, no carinik Trtanj na te je propise, po optužnici, na trenutak “zaboravio”.

Carinik Matokanović zatražio je, kako se tereti, od kolege Brlića da Bakiru Hadžiću omogući da bez carinske kontrole preveze svoj trkaći automobil Hondu iz BiH u Hrvatsku na servis i bojenje. Brlić je na koncu i “zažmirio” i pustio ga.

Matokanovića se tereti, nadalje, da je dobio 1000 kuna “zahvale” od Dragomira Pratljačića jer mu je pomogao da jeftinije uveze namještaj i tehniku. Naime, platio je za njih 1875 umjesto 6864 kune. No plan im se izjalovio jer je vozilo s robom ubrzo zaustavila policija u Hrvatskoj i privremeno mu sve oduzela.

Ukupna šteta koju su pojedinci, po jučerašnjoj presudi, dužni uplatiti u državni proračun iznosi 3440 kuna i deset eura. Najmanja pojedinačna cifra je, primjerice, 33 kune. Upravo je visina štete već bila povod pojedinim optuženicima i njihovim obranama da javno ističu kako im se “sudi za siću”, dok su troškovi sudskog postupka “najmanje milijun kuna, a platit će ih građani”.

>> Carina se pohvalila: Ovo je najveća zapljena živih životinja u Hrvatskoj

Komentara 2

AA
aabbcc
12:46 01.02.2017.

Pohvale carnicima ___!! Svaka cast na razumijevanju, ljudi ste a ne stoka. Ja sam tu nekada, prije rata nosio mesa, citavu krmad na galeriji auta i tada niko nikada nije zah.ebavao postene ljude.Hmmm, 35kg mesa ni mi moglo ni podjoniti zamrzivac doma i ne sramotite tog domacina sa 4L rakije !

SE
seljakneuki
14:00 01.02.2017.

Oprostite na izrazu, serem se na takav uskok .Kokošari, treba ih ukinuti. Njihove plaće iznose milijune aura sudski troškovi milijun kuna , a raskrinkali su opasne švercere koji su oštetili proračun za 3340 kuna. Sramota, love kokošare a zataškavaju pronevjeree u milijardama kuna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije