Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
16.03.2013. u 12:00

Dosta je kukanja, svi ćemo, a ne samo Istra i Dalmacija, živjeti od turizma. Navalit će Nijemci, Austrijanci, Šveđani... Njih 70-80 posto svake godine odlazi na odmor

Sjećate se filmske blagajnice Dalibora Matanića koja godinama očajnički želi otići na more, ali zbog groznog šefa koji joj daje malu plaću ali ne i godišnji odmor nikako da ispuni svoju želju. Prema posljednjim podacima, većina građana Hrvatske postala je kao Matanićeva blagajnica te će more ove godine, a vjerojatno i idućih godina, moći vidjeti samo na TV-u.

Naime, posljednje istraživanje koje je provela agencija GfK kaže da više od polovice hrvatskih građana ove godine ne planira otići na odmor, a to je prvi put tako u posljednjih 11 godina otkako se rade istraživanja. Odbijemo li one koji ljetuju kod rodbine, u naslijeđenoj kućici ili davno sagrađenim vikendicama, plaćeni odmor u hotelu sa tri zvjezdice, apartmanu ili kampu može si priuštiti tek manjina.

Na more neće ići radnici DIOKI-ja, studenti, dužnici u švicarcima, a i većina onih u eurima, nezaposleni, umirovljenici, mljekari, bauštelci Konstruktora i Dalekovoda, blagajnice, konobari, učitelji i policajci, djeca svih nabrojenih i još mnogih drugih... Neće na more ni brojni tek svršeni studenti i mladi bez posla, ali njih ne računamo jer oni ionako odlaze u Kanadu, i to s kartom u jednom smjeru. No, nisu svi u Hrvatskoj u trostrukom minusu i bez keša ili lufta na karticama za barem jedan tjedan odmora na najljepšem moru na svijetu, kako volimo tepati našem Jadranu. Dakle, jedan manji dio građana ipak će ovoga ljeta ići na odmor kao i svake godine.

Sigurno će ići umirovljeni saborski zastupnici, sadašnji državni dužnosnici, sva gradska i županijska poglavarstva, bankari i menadžeri, tajkuni, haenesovci (nogometni i Čačićevi), novoizabrani EU parlamentarci, odvjetnici koji pišu ovrhe, povratnici iz Kanade i gastarbajteri... 
No, vjerojatno će neki reći da u ovim kriznim vremenima ima i većih nevolja od neodlaska na godišnji. Treba se stisnuti koju godinicu i onda će sve biti kao nekada. Ne dao bog većeg zla, pa da i oni preostali zaposleni ostanu bez posla, mirovine, plaće i BDP bude još manji, poskupe školarine, Kanada opet zapriječi useljavanje, švicarski franak još skoči, porastu kamate, LIBOR i EURIBOR, a raspadne se sjajni bend Goribor.

Zato nemoj kukati, narode, jer može biti još i gore. Mi barem znamo što znače inflacija i devalvacija. 
Ali kako ipak treba pozitivno promatrati svijet oko nas, u ovoj samoposluzi zvanoj Hrvatska možda ipak ima svjetla na kraju tunela. Kako je krenulo još će brojna poduzeća otići u stečaj, nestat će dimnjaci i tvorničke hale, a poljoprivredne farme zatvorit će se jer će ih stalno trovati neki čudnovati toksini.

Hrvatska će se deindustrijalizirati i vratiti u vrijeme prije II. svjetskog rata. Izgledat će kao u ona vremena kada je Opatija bila glavno ljetovalište europske i naše elite, a ostala Hrvatska bavila se nečim što se danas zove seoski turizam. I gdje je u tome tračak nade? Pa mogli bismo onda samo kopirati onaj slavni turistički slogan “Mediteran kakav je nekad bio” u “Hrvatska kakva je nekad bila”. Svi ćemo, a ne samo Istra i Dalmacija, živjeti samo od turizma. Navalit će Nijemci, Šveđani, Austrijanci, Irci, Belgijci, Nizozemci... Njih ionako 70-80 posto svake godine odlazi na odmor, a Hrvati će toliko raditi da im neće ni padati na pamet da se zapute na more ili u Kanadu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?