Naslovnica

Brojke postale imena

03. travnja 2009. u 00:27 2 prikaza

I dalje živim kao da će se jednog dana vratiti, baš kao što je s ratišta na kratko dolazio kući u Zagreb. Bio je vedar, dobar i iskren, a u rat se javio kao dobrovoljac jer se želio boriti za bolji svijet. Sanjao je o životu na seoskoj farmi, obožavao je prirodu i životinje, grad ga nikad nije privlačio – ovako je Blaženka Požgaj (39) opisala svog 4 godine starijeg brata Matu Drmića, koji je kao pripadnih Zelenih beretki u dobi od 28 godina poginuo od granate na novigradskom groblju 1994.

Vratiti samosvijest
Poput mnogih drugih članova obitelji poginulih, umrlih i nestalih zagrebačkih branitelja, i ona je sinoć prisustvovala predstavljanju knjige “U viteza krunica” autorice Gordane Turić u restoranu Globus na Zagrebačkom velesajmu.

U pet svezaka te, kako su je na promociji nazvali, enciklopedije, spomenika, ali i opomene da moramo vratiti hrvatsku samosvijest kojom smo porazili agresore, nalaze se biografije i fotografije 1444 heroja Domovinskog rata iz metropole. – Do sada su ti ljudi bili anonimci, ali Gordana Turić brojke je pretvorila u imena i prezimena – kazao je književnik Hrvoje Hitrec.

Bol ne jenjava
A među imenima vitezova nalazi se i Robert Marić, najmlađi sin Anje i Drage s Peščenice, koji je život za Hrvatsku dao 1995. blizu Koprivnice. S težinom u glasu ta majka i četverostruka baka prošaptala je.

– Ne daj Bože da to ikoga zadesi. Robert mi je u mislima po cijele dane. Najteže mi je noću kad vrtim filmove, a san mi ne dolazi na oči. Večernji list će u posebnom prilogu “Zagrebački heroji” u utorak, 7. travnja, objaviti popis svih poginulih, umrlih i nestalih zagrebačkih branitelja s njihovim fotografijama.

Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati