Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sporni zamjenici zastupnika

SDP i HNS još nisu postigli dogovor o izbornom zakonu

andrea zlatar violić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
11.02.2015.
u 08:30

Medijska strategija se od početka pokazala velikim zadatkom jer u 25 godina se time nitko nije sustavno bavio

U emisiji "A sada Vlada" Hrvatskog radija gostovala je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić koja je komentirala spekulacije o preseljenju predsjedničkog ureda u Visoku.

 – Za teme koje se tiču spomeničke baštine nadležan je gradski ured, a ne Ministarstvo kulture – kazala je.

Potvrdila je kako HNS i SDP još nisu postigli dogovor o detaljima prijedloga izbornog zakona. Naime, HNS traži da o zamjeniku zastupnika izabranog preferencijalnim glasovanjem, a koji ode na nespojivu dužnost (primjerice, postane ministar, župan ... ) odlučuje stranka čiji je zastupnik član

SDP-ov prijedlog predviđa, pak, da zamjenika zastupnika određuju političke stranke sukladno sporazumu (koalicijskom), a ako sporazum nije zaključen, na određivanje zamjenika primjenjuju se odredbe o preferencijalnom glasovanju.

Za ministricu Violić Zlatar ovaj je prijedlog logičan jer, bez obzira na to što svatko na listi nastupa s osobnim identitetom, nastupa i u ime stranke koju zastupa. O tome se još pregovara, potvrdila je ministrica. 

Komentirala je odluku da se Senka Bulić postavi za ravnateljicu Splitskog ljeta.

 – Ne radi se o personalnom problemu, već pitanju mora li ista osoba biti intendant i ravnatelj Splitskog ljeta. Moja procjena je da Splitsko ljeto treba imati još dvoje ljudi koji će dati nacionalnu i međunarodnu razinu – kazala je Zlatar Violić.

Govorila je i o budžetu ministarstva i planovima vezanim uz kulturu, naročito uz medijsku strategiju.

 – Medijska strategija se od početka pokazala velikim zadatkom jer u 25 godina se time nitko nije sustavno bavio. Analitički dio strategije je izvrsno odrađen, ali prisutni su brojni problemi poput ugroženosti novinarske profesije. Održat ćemo brojne okrugle stolove kako bismo riješili sve nedoumice. Sigurna sam kako će ona biti gotova do trećeg ili četvrtog mjeseca – kazala je Violić i dodala kako je završena strategija za poticanja čitanja.

 – Identificirani su problemi i prepoznata funkcija čitanja kako je riječ o posebnoj kognitivnoj sposobnosti. Projekt je napravljen do 2017. i dijelom će se financirati iz europskih fondova – kazala je.

>> 'Nova predsjednica u Visoku neće moći još barem godinu dana'

Komentara 7

DH
dalibor.hren
09:30 11.02.2015.

Najljepše ministrice ima HNS!

IS
istina00
12:47 11.02.2015.

bez brige, dogovorit će se oni oko podjele plijena, vrana vrani ne kopa oči.

DU
Deleted user
14:25 11.02.2015.

spomenička baština ne spada u kulturu, a ugroženost novinarske profesije joj je na I mjestu ... uh sada mora na stanku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije