Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svijet je odahnuo

Zbog dogovora s Iranom pada cijena nafte u svijetu

bušotina nafta
Foto: PA/Pixsell
25.11.2013.
u 11:11

Zbog zaustavljanja nuklearnog programa u Iranu ukinute su sankcije na izvoz nafte iz te zemlje, zbog čega je barel pojeftinio za oko dva i pol dolara

Svijet je odahnuo nakon što je Iran pristao zaustaviti svoje nuklearne aktivnosti barem na šest mjeseci i time si skinuo sankcije na izvoz nafte, a to se odrazilo i na cijene "crnoga zlata". Nije puno, ali raduje da je barel na azijskom tržištu jutros nuđen za 108,63 dolara, 2,42 dolara manje nego do sada.

– Sankcije koje su ukinute pomoći će Iranu da se polako, ali sigurno, ponovno uključi u globalne ekonomske tokove – kaže naftni stručnjak Jonathan Barratt za BBC.

Iako Iranci neće smjeti povećavati prodaju svoje nafte tijekom navedenih šest mjeseci, ovaj je pomak ipak ublažio napetosti na Bliskom istoku, gdje su najveća ležišta i proizvodnja.

– To je samo šest mjeseci. Ako Iranci ispune sve uvjete iz dogovora postignutog u Ženevi, brzo će se opet nametnuti u naftnom sektoru – dodaju upućeni.

Iran je četvrti na svijetu po naftnim rezervama, ali su proizvodnja i posljedično prodaja bile smanjene zbog sankcija. Europska je unija, primjerice, uvoz iranske nafte od 2,5 milijuna barela dnevno početkom 2012. zbog sankcija srezala na milijun barela dnevno. I dok svi likuju zbog postignutog dogovora oko nuklearnog programa, neki analitičari upozoravaju da to ipak neće dovesti do značajnijeg pada cijena nafte.

– Tržište će se prvo htjeti upoznati sa svim detaljima spomenutog dogovora i onoga što to nosi svijetu, pa će tek tada vjerojatno doći do daljnjeg snižavanja cijena – kaže analitičar Ben le Brun.

Iran prihvatio plaćanje nafte zlatom umjesto dolarima

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije