Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Zagorci ugostili više turista nego cijela zadarska obala

Stranih gostiju lani u Zagorju 46%, stižu i iz J. Koreje, Izraela.... U siječnju je registrirano 217.000 turista, od čega 126.000 stranaca, koji su bili 22 posto brojniji nego u prvom mjesecu prošle godine
08. veljače 2018. u 16:50 3 komentara 2002 prikaza
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Turistička se sezona polako pretvara u turističku godinu, a Snježna kraljica na Sljemenu i Europsko rukometno prvenstvo u četiri grada priskrbili su odličan start 2018.

Advent u Zagrebu Turizam Odličan početak 2018. godine: U siječnju 20 posto više dolazaka i 17 posto više noćenja

Broj gostiju i noćenja još je daleko ispod onog što bi hrvatski turizam mogao u mjesecima ne tako davno totalno mrtve sezone, ali 20 posto više gostiju i 17 posto više noćenja nego u siječnju prije godinu dana, također, nije malo. Turista je bilo 217.000, 126.000 stranih, a s gotovo 62.000 gostiju tijekom prvog mjeseca Zagreb je, nakon prosinca i adventskih događanja, ostao na prvoj poziciji. Istra je, primjerice, ugostila 28.312 turista, Kvarner 23.58, Splitsko-dalmatinska županija 19.393, Dubrovačko-neretvanska 14.567, a s 11.870 turista u to se društvo, prestigavši Zadarsku za više od tri tisuće gostiju, ugurala Krapinsko-zagorska županija.

– Siječanj nam je bolji od lanjskog za 15 posto, gostiju je bilo 1533 više nego lani, a takve su brojke kod nas gotovo pa redovno stanje. Lani smo, recimo, imali 141.383 gostiju, odnosno 18.622 više nego u 2016. Noćenja je bilo 322.287, odnosno 41.000 više, a u oba slučaja to je porast od 15 posto. Zapravo već tri, četiri godine bilježimo skokoviti rast turističkog prometa. Ulaganja i dizanje kvalitete daju rezultata. Naše toplice, kupališta, wellness i spa ponuda, aqua parkovi, kulturne znamenitosti privlače najviše domaćih gostiju, točnije 54 posto, ali sve su brojniji i Slovenci, Nijemci, Poljaci, gosti iz BIH, Talijani, Izraelci, Austrijanci, Koreanci, Belgijanci, Česi... – zadovoljno nabraja Tanja Ivek, pomoćnica direktorice Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije.

Čelnik Hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić vjeruje da je ukupno dobrim siječanjskim rezultatima uvelike doprinijela snažna promocija predsezone s naglaskom na događanja koja su se odigrala u tom mjesecu. – Kontinuirano provodimo marketinške kampanje kojima želimo pozicionirati Hrvatsku kao cjelogodišnju destinaciju. Nakon uspješno provedene zimske brand kampanje, uskoro diljem svijeta krećemo s promotivnom kampanjom za predsezonu, koja će potrajati sve do kraja ožujka – otkriva direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristijan Staničić.

Početak godine, pak, potvrđuje ono što se iščitava iz prekjučer predstavljenog istraživanja o potrošnji i navikama naših turista Tomas 2017. , koji više nisu toliko fokusirani na klasični sunce-more odmor. Njihov se broj od 2014. do lani smanjio za dvadeset posto i sve više ih insistira na novim, dodatnim sadržajima i motivima za odlazak na odmor. Zdravstveni turizam, wellness, sportska događanja u to se itekako uklapaju, pa čak i kad to znači veće izdatke, odnosno skuplja putovanja. Naši su gosti već prihvatili da Hrvatska više nije zemlja masovnog ‘tri zvjezdice’ turizma. Štoviše, skuplji, kvalitetniji objekti se često prvi i napune, a da je tome tako potvrdio je i spomenuti Tomas prema kojem je prosječna dnevna potrošnja naših gostiju od 2014. do lani porasla 19 posto i skočila sa 66 na 79 eura.

S obzirom na brojne hotele koji se iz temelja renoviraju i za ovu sezonu, za očekivati je da turistička potrošnja nastavi rasti. Od tekuće godine se, inače, očekuje pet do sedam posto veći turistički promet, što bi značilo najmanje barem 800.000 novih turista i pet-šest milijuna noćenja.

1 / 7
Prva potpuno zelena i eko marina na Jadranu: Energiju bi dobivala od sunca, vjetra i plime, a imala bi i hidroturbine koje bi pospješile cirkuliranje vode u uvali. More u Jazinama trenutačno je, naime, upitne kvalitete, a ovo je jedno od rješenja.
Wall Street NAJSTRAŠNIJI DAN NA WALL STREETU Slom američkih burzi: Najveći pad od 2011., u jednom trenutku i rekordni pad od 1600 bodova! Martina Bienenfeld Martina Bienenfeld: 'Moji sinovi uče i studiraju u Zagrebu, vole Hrvatsku kao i ja' Burze OŠTAR PAD CIJENA DIONICA Došao je kraj devetogodišnje vladavine 'bikova'?
Hrvatski institut za financije
Put do poslovnog uspjeha
Usavršite svoje znanje u upravljanju projektima