Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HUP-ov Puls gospodarstva

Zadržavat će dobre radnike, ali neće im povećavati plaće

konobari
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
10.03.2017.
u 16:11

Istraživanje KPMG-a otkriva da domaće tvrtke od radnika očekuju više posla, ali i da su puno optimističnije pa ih 56% misli još zapošljavati

Najveći je problem poduzetnika u jugoistočnoj Europi bijeg kvalitetnih zaposlenika u bogatije zemlje, pokazalo je istraživanje KPMG-a Puls gospodarstva predstavljeno u Hrvatskoj udruzi poslodavaca. U Hrvatskoj čak 63 posto ispitanika tvrdi da će prioritet u 2017. biti zadržavanje dobrih radnika, no priznaju da će ih tek 30 posto zapošljavati u 2017., a njihovi radnici, od kojih se očekuje više rada radi veće produktivnosti, neće dobiti veće plaće. Naime, 46 posto šefova najavljuje da će one ostati iste, a 48 posto ih je najavilo povišice, ali do 5 posto. Za nezaposlene je dobro da su poslodavci puno optimističniji u srednjem roku pa najavljuju da će čak 56 posto njih zapošljavati. Najviše zaposlenika tražit će se u IT sektoru, graditeljstvu i industriji. To su sektori koji su najavili zapošljavanje i u 2017.

Iako se optimizam još nije prelio i na tržište rada, hrvatski su poduzetnici sigurni u bolje sutra. Čak 67 posto od 167 ispitanih menadžera, vlasnika tvrtki i članova uprava najavljuje da će 2017. biti bolja nego lanjska. Hrvatska u regiji pokazuje najveći optimizam. Menadžeri pozdravljaju smanjenje poreza na dohodak i dobit, a ističu i da je važno pojednostavniti plaćanje poreza.

– Zaposlenici su nam skuplji nego u regiji, gdje svaka država ima neku strategiju koja favorizira neke skupine zaposlenika. U Hrvatskoj tvrde da je to nemoguće. To nije točno – moglo se čuti jučer na panel-raspravi.

– Najveći problem imamo na tržištu zapadne Europe. Naša je politika razvijati zaposlenike unutar tvrtke, dati im priliku na raznim projektima i dodatne motive za ostanak u kompaniji osim novca – ističe Stjepan Roglić iz Orbico Grupe. I analitičar Hrvoje Stojić kaže da je cijena rada u Hrvatskoj nekonkurentna u odnosu na regiju, ali hvali poreznu reformu kao vjetar u leđa pojačavanja konkurentnosti. Porezi su detektirani i kao najveći motiv za poslovanje u sivoj zoni. Od Hrvatske veći problem s time priznaju Rumunji i BiH. Bez financiranja nema ni rasta poslovanja, a u Hrvatskoj većina poslodavaca priliku za rast vidi u izvozu za koji je potrebna financijska podrška banaka.      

>> 9 mjera za zapošljavanje: 50.000 građana dobit će priliku za posao ili prekvalifikaciju

>> Vlada predstavila paket mjera aktivne politike zapošljavanja. Za 9 mjera izdvojeno je 1,5 mlrd. kuna

Komentara 2

SO
sofisticated
19:57 10.03.2017.

Naslov govori sam za sebe čime će ih zadržat oružanom prisilom?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije