Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Zabrinjavajući su rast koncentracije i rast imovine u nekretninama

Postoje neki osiguravatelji kojima izuzetno raste ulaganje u nekretnine, vi između sebe znate koji su to. Sadašnje mogućnost koje ima Hanfa su ograničene, kroz Solvency, no očekujemo kreiranje određenih mjera kojima ćemo onemogućimo da to dalje raste – rekao je Žigman.
09. studenoga 2018. u 08:32 0 komentara 374 prikaza
Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Pretvaranje nekih osiguravatelja u podružnice dovodi do toga da tri najveća osiguranja imaju 57 posto zaračunate bruto premije i 50 posto bruto imovine na tržištu. Nas brine rast koncentracije jer tako manje igrača na tržištu lakše dođe do dogovora oko neke cijene! Neformalno, naravno, zakon to zabranjuje – vrlo je izravno naglasio Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hanfe, na Hrvatskim danima osiguranja u Opatiji koju je organizirao Hrvatski ured za osiguranje u suradnji s HGK.

Ante Žigman Šef Hanfe o kriptovalutama 'Hrvati su uložili stotine milijuna kuna, no zbog ovog neka budu oprezni'

Uz koncentraciju, supervizora najviše zabrinjava kvaliteta imovine, “sklonost” osiguravatelja da visok udio imovine ulažu u nekretnine. Pale su, kaže, kamatne stope i prinosi, zbog smanjenja rizika zemlje i izglednog ulaska u investicijski rejting smanjuju se i prinosi na državne obveznice na kojima su osiguravatelji dosad solidno zarađivali te imovina ubrzano migrira u nekretnine.

Kreiranje (protu)mjera

– Postoje neki osiguravatelji kojima izuzetno raste ulaganje u nekretnine, vi između sebe znate koji su to. Sadašnje mogućnost koje ima Hanfa su ograničene, kroz Solvency, no očekujemo kreiranje određenih mjera kojima ćemo onemogućimo da to dalje raste – rekao je Žigman i istaknuo da je Hrvatska po udjelu imovine osiguravatelja u nekretninama iznad prosjeka EU.

Video - Nenad Bakić i Berislav Horvat o izboru EY Poduzetnik godine


– Ono što kupujete je precijenjeno. Imate pravo na odluke, ali kao regulator vidimo da je to precijenjeno. Vidite da su prinosi na nekretnine veći nego na državne vrijednosne papire, oni idu dolje i ići će još kako raste investicijski rejting. No, i prinosi na nekretnine lagano usporavaju – naglasio je čelnik Hanfe.


Prinos na najam ureda trenutačno je, kaže, 8%, na stanove 7%, na skladišta 9,25%. Žigman ističe da je Hanfi cilj zaštititi biznis osiguravatelja te neće dopustiti da se nekome u Hrvatskoj zbog lošeg upravljanja ne može isplatiti mirovina. Kao rizik vidi i činjenicu da su se stope rasta zaračunatih bruto premija smanjile, a stope rasta likvidiranih šteta povećale. Na naplatu dolaze ranije ugovorene police, a osiguravateljima je primarni cilj pokušati ih zanoviti. 
Lagano se pali alarm i traži da u budućnosti poduzmemo neke mjere, konstatirao je supervizor. 
Smatra da je vrijeme konsolidacije tržišta i rasta cijena završeno i očekuje rast ulaganja u osiguranja, s obzirom na to da je udio imovina osiguranja u financijskoj imovini kućanstava od 2014. do danas rastao tek 0,4 posto, iako je udio štednje pao sedam posto.

kune HANFA Imovina obveznih mirovinskih fondova u kolovozu premašila 97 milijardi kuna

Neusklađeni s EU

No, tu priliku za rast osiguravatelji nisu iskoristili. Izmjenama Zakona o osiguranju omogućit će se osiguravateljima i isplata mirovina iz trećeg stupa, a promjene se očekuju i u regulativi distribucije osiguranja i zaštiti potrošača.
Cilj je dobiti zakone koji bi bili kompatibilni sa zakonima EU. Što se tiče zdravstvenog osiguranja, čini mi se da smo tu u raskoraku koji bi se mogao i povećati – rekao je Damir Zorić, predsjednik nadzornog odbora HUO-a.

Da bi bilo korisno s klijentom prije sklapanja osiguranja obaviti kvalitetan razgovor i provjeriti razumije li ugovor smatra i predsjednik uprave Allianza Boris Galić, no ističe i da o regulatoru i nadležnim ministarstvima ovisi hoćemo li ponovo dobiti hrpu potvrda koje je klijent prihvatio i potpisao, a nije razumio – ništa. 

EY poduzetnik godine Nenad Bakić: 'Kapital, poslodavac i radnici ne mogu jedni bez drugih'

Damir Vanđelić o plusevima i minusima

Promjena legislative uz primjenu direktive IDD donijet će nove troškove te usporiti prodaju i produktivnost, istaknuo je čelnik Croatia osiguranja Damir Vanđelić, no uz te kratkoročne negativne efekte, uputio je i na pozitivne.

– Plusevi su povećanje financijske pismenosti i razumijevanja osiguranja što bi trebalo povećati udio premije na tržištu, ali i transparentnost. Jer, mislim, da ni jedan posto ljudi pročita opće uvjete osiguranja. Problem je što ćemo negativne aspekte znatno ranije vidjeti, no pozitivni su dugoročni – zaključio je Vanđelić.

Hrvatski rukometni savez
RUKOMETNO LUDILO
Ajmo Kauboji! Kompletan vodič za praćenje utakmica rukometne reprezentacije
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.